Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bulgur
  • 31.05.2020. 16:00

Bulgur pšenica za zdraviji život i gastronomske kreativce

Bulgur je bogat vlaknima, vitaminima i mineralima. Lako se kuha i može se dodati u mnoga jela. Konzumacijom ove namirnice može se smanjiti rizik od hroničnih bolesti, pospješiti mršavljenje i poboljšati varenje i zdravlje crijeva.

Foto: JumpStory
  • 444
  • 24
  • 0

Tradicionalno, bulgur se priprema kuhanjem pšenice, njenim sušenjem i mljevenjem ili lomljenjem. Nekada se ona sušila na suncu i mljela u kamenom mlinu. Danas, industrijski pripremljeni bulgur je prokuhan, zatim sušen u rerni i mehanički lomljen. Najprije se pšenici ukloni ljuska, djelimično se skuha, zatim suši i na kraju usitini. Najčešće se u te svrhe koristi durum pšenica. Prema veličini usitnjenosti, može biti fino, srednje, krupno mljeveni i od cijelog zrna.

Poznato je da se bulgur koristio u drevnoj Grčkoj i na Bliskom Istoku, a spominje se u starozavjetnoj literaturi. U Bibliji se spominje da se kuhana pšenica sušila kako bi se sačuvala za upotrebu u svakodnevnoj ishrani. Do danas je glavni sastojak mnogih jela sa Bliskog Istoka, Mediterana, ali i u Indiji. Bulgur ima orašasti ukus i može se poslužiti kao prilog, slične je teksture kao kus-kus ili kinoa, a često se koristi u jelima sa povrćem, pilavima i čorbi.

Zbog poskupljenja svjetske pšenice poskupjelo i brašno - uskoro i hljeb?

"Bulgur sam otkrio dok sam bio na ljetovanju u Turskoj. Dopalo mi se što je sita namirnica, a nije teška za stomak. U prosjeku ga jedem jednom u dvije sedmice, nekad i češće. Jeo sam ga na razne načine, nekada samo uz mješavinu suhih začina, a nekada uz povrće ili samo uz sir. Zaista je izdašan i dopada mi se što se brzo kuha. Vrlo često umjesto riže skuhamo bulgur i mogu reći da je ukusniji", objašnjava poljoprivrednik, Vukašin Ljubojev.

Sve blagodeti bulgur pšenice

Ako živite brzim tempom, onda je ovo pravi izbor za vas. Navedena namirnica sadrži duplo više vlakana, četiri puta više folata i duplo manje kalorija u odnosu na smeđu rižu. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, proteina, željeza i vitamina B6, sadrži visok nivo cinka, otprilike 20 odsto preporučene dnevne vrijednosti.

Bogat je karbohidratima, ima najvišu proteinsku vrijednost od svih žitarica, obiluje vlaknima i sadrži željezo, magnezij, selen. Posebno se preporučuje dijabetičarima, kao i onima koji boluju od kardiovaskularnih bolesti. Dobar je kako za djecu tako i za starije osobe. Blagodetno djeluje na bubrege, srce, poboljšava cirkulaciju, sprječava nastanak hroničnih bolesti i jača imunitet.

Bijelo pšenično brašno je zdravo - pokazalo novo istraživanje

Zbog visokog sadržaja vlakana, poboljšava probavu, sprječava zatvor, nadutost, grčeve i neprobavljanje hrane. Konzumiranjem bulgura i ostalih cjelovitih žitarica doprinosi se smanjenju ukupnog holesterola, LDL holesterola, triglicerida i nivo insulina čime se smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Ženama u menopauzi sa visokim holesterolom i visokim krvnim pritiskom, kao i drugim simptomima kardiovaskularnih bolesti, preporučuje se šest obroka žitarica nedjeljno jer se ovakvom ishranom usporava razvoj ateroskleroze i stenoze. Osim toga, preporučuje se i za održavanje vitke linije. Ipak, pošto sadrži i gluten, nije preporučljiv osobama koje pate od celijakije.

Kako se priprema?

Bulgur se kuha veoma lako i brzo. Nije neophodno oprati ga prije kuhanja. Da bi bio spreman za jelo potrebno je svega sedam do 10 minuta.

Obično se kuha u vodi i to u omjeru 1:2, odnosno jedna čaša bulgura sa dvije čaše vode. Kada ga stavite na ringlu potrebno je da prokuha i zatim ga treba skinuti sa vatre. Iako možda ima viška vode, ne brinite, bulgur će je upiti bez problema. Savjet je da se nakon otvaranja, dio koji niste termički obradili čuvate u dobro zatvorenoj posudi.

Možete ga koristiti kao prilog raznim jelima, na primjer, dodati u salate, u gulaš pa čak i u hljeb. Sadrži zavidnu količinu proteina i vlakana što ga čini odličnim izborom hrane poslije intenzivne rekreacije.

Bulgur recept za ljetne dane

Možete ga zaista kombinovati uz mnoštvo namirnica. Ukoliko ste kreativni i volite da eksperimentišete u kuhinji, pronaći ćete više ukusa i recepta uz pomoć kojih ćete zadovoljiti vaša kulinarska čula. Ipak, za početak, preporučujemo vam jedan recept za predstojeće ljetne dane.

Sastojci:

•    1 šolja bulgura (dvije šolje vode)
•    2 svježa paradajza
•    200 g kukuruza šećerca
•    1 zelena paprika
•    1 crveni luk
•    malo origana ili bosiljka, svježeg ili suhog
•    1 konzerva graha po izboru
•    maslinovo ulje
•    So, biber

Bulgur sipajte u dvije čaše vode, malo posolite i kuhajte od sedam do 10 minuta. Kada prokuha, brzo će upiti vodu. Kada ste ga skuhali, sipajte ga u veliku posudu za salatu pa dodajte sve ostale sastojke, dobro promješate i začinite po ukusu.

Ukoliko želite, možete ga koristiti kao zamjenu za rižu u punjenju za sarmice od lišća vinove loze, paprike, kao i za sarmu od kiselog kupusa.


Tagovi

Bulgur Bulgur pšenica Priprema Zdrava hrana Namirnice Jela od žitarica


Autorica

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.