Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambeni standardi
  • 15.05.2020. 15:00

Britanci ne žele američku hlorisanu piletinu i govedinu tretiranu hormonima?

Piletina oprana u hloru i govedina tretirana hormonima, treba da ostane zabranjena u Engleskoj nakon Bregzita, upozorila je Vlada. Ministri su obećali kako će se to pitanje rešiti u predstojećem zakonu o poljoprivredi.

Foto: Depositphotos/fransz
  • 299
  • 114
  • 0

Izlaskom iz Bregzita, Velika Britanija traži razne načine za sklapanje trgovinskih sporazuma sa zemljama izvan EU. Kao jedan od najizglednijih partnera su im, naravno Sedinjene Američke Države, ali dogovor sa njima mogao bi da donese i probleme. Sklapanjem ugovora Britanija bi trebalo da prihvati američke prehrambene standarde koji u najmanju ruku nisu ni približno jednaki evropskim. Kao najistaknutiji primer je upotreba hlora za pranje pilića, a koji je trenutno u EU zabranjen.  

"Piletina oprana u hloru, kao i govedina tretirana hormonima, trebalo bi da ostanu zabranjeni u Engleskoj nakon Bregzita“, upozorila je Vlada, a kako navodi bbc, ministri su obećali kako će se to pitanje rešiti u predstojećem zakonu o poljoprivredi.

Poljoprivrednici zabrinuti za svoju proizvodnju

Dogovori oko novih partnera kao i sastavljanje nove poljoprivredne politike u toj zemlji predstavlja najveći preokret nakon Drugog svetskog rata, a brojni farmeri zabrinuti su za budućnost poljoprivrede pa se protive jeftinom uvozu koji će narušiti njihovu proizvodnju.

Sa njima se složila i Joti Fernandez iz Saveza zemljoradnika kao i britanski političar Konzervativne stranke, Nil Periš.

Velika Britanija pooštrava carinske kontrole za robu iz EU?

Fernandez je rekla kako predlog zakona o poljoprivredi predstavlja istorijski trenutak kojim bi prehrambeni sistem mogao jako dobro da se razvija, ali isto tako i jako brzo uruši.

"Ako ne zaštitimo naše farme od jeftinog uvoza i čvrsto se ne obvežemo štititi naše poljoprivrednike, možemo da se oprostimo od kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane koju će, nažalost, preplaviti uvezena roba, upitnog kvaliteta“, kaže Periš i dodaje da Vlada ne sme da dopusti da bilo kakvi trgovinski sporazumi sa SAD-om ili bilo sa kim drugim naruši britanske prehrambene standarde.

Potrošači sami biraju da li hoće da kupe takvu piletinu?

Prema pravilima SAD-a, pranje hlorom se klasifikuje kao pomoć u živinarstvu, a ne kao sastojak i zato se ne mora nalaziti na etiketi. To znači da potrošači u Velikoj Britaniji uopšte ne bi znali da li je uvezeno pile prošlo proces hlorisanja ili nije, osim ako je dobrovoljno prijavljeno što se, naravno, nikada neće dogoditi.

Bolest ludih krava dovešće do trgovinskog rata između SAD i Evrope?

Naravno, nakon Bregzita, Britanija može sama da donese nova pravila, ali to ne znači da će natpis na etiketi nešto pomoći, pogotovo ako je takva piletina mnogo jeftinija.

Zašto je proces zabranjen u EU?

Američka piletina zabranjena je u EU od 1997. upravo zbog procesa pranja hlorom. Ali to nije zato što se tretman smatrao opasnim, baš naprotiv. Smatralo se da može biti efikasan u uklanjanju patogena koji se prenose hranom, zavisno od toga kako se koristi. Stvarni strah je da jako zaprljana živina možda neće biti dovoljno dezinfikovana, te da oslanjanje na pranje hlorom može da dovede do slabijih higijenskih standarda.

Podsećamo, SAD je početkom ove godine pozvao Evropsku uniju da ponovno razmotri zabranu uvoza takozvane hlorisane piletine i govedine tretirane hormonima. Zahtev je usledio nakon što je američki predsednik Donald Tramp zapretio da će evropskim kompanijama nametnuti 'astronomske' carine, posebno na automobile, hranu i vina, ako EU ne nastavi trgovinske pregovore s Amerikom koji su zapeli na poljoprivredi.


Tagovi

Bregzit Velika Britanija SAD Hlor Piletina Govedina Hormoni Poljoprivrednici Kvalitet


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]