Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Leblebije
  • 25.11.2020. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bačko Gradište

Brašno i kafa od leblebija - kulture sve više zastupljene u Vojvodini

Ideja je potekla od ljubavi prema zemlji, a Nemanja Mirilov i Biljana Markov iz Bačkog Gradišta želeli su jako da naprave samoodrživi biznis od proizvodnje do gotovog proizvoda od kojeg bi živela cela porodica.

Foto: Biljana Markov
  • 620
  • 188
  • 0

Poljoprivredno gazdinstvo Mirilov iz Bačkog Gradišta, u blizini Novog Sada bavi se proizvodnjiom i prepradom leblebije. Verenici Nemanja Mirilov i Biljana Markov uz pomoć i podršku roditelja pokrenuli su proizvodnju koju iz godine u godine šire i podižu na viši nivo. Dugo godina su razmišljali šta je to što bi mogli da posade, uposle zemlju, a da budu jedinstveni na tržištu.

Zasejana na pola jutra i tretirana rastvorom koprive

Prvi put su posejali leblebiju na pola jutra sortom iz Rusije, kako bi se bliže upoznali sa biljkom i videli kako joj odgovara podneblje, zemljište, koliko je zahtevna i da li je to biljna vrsta koju bi u budućnosti gajili na imanju.

Prvi put su posejali leblebiju na pola jutra sortom iz Rusije

"Ideja je potekla od ljubavi prema zemlji, a želeli smo jako da napravimo samoodrživi biznis od proizvodnje do gotovog proizvoda od kojeg će živeti cela porodica. Tako smo aprila 2015. zasejali pola jutra, u toku proizvodnje zasad je okopavan, tetiran rastvorom koprive i bili smo zadovoljni postignutim prinosom", kaže Nemanja Mirilov.

Proširenje u saradnji sa kooperantima

Već 2016. godine proizvodnju su proširili na tri hektara i podigli na viši nivo način proizvodnje.

"Mnogo smo se bavili učenjem, istraživanjem, a sa inostranih sajtova smo sakupljali informacije koje su nam jako koristile da uspešno vodimo proizvodnju naših zasada. Ove godine je pod leblebijom zasejano 70 ha u saradnji sa koperantima koji od nas dobijaju sve potrebne informacije u vezi za ceo tok proizvodnje ove za naše podneblje još uvek malo poznate biljne vrste."

Ruska sorta se najbolje pokazala

Prinos koji ostvaruju po hektaru kreće se od 800 do 1.500 kg. Sorte koje su zastupljene u prizvodnju su ruska, grčka, mađarska i avganistanska koja je crno crvena, veoma specifična, a ove godine su je posejali na pola jutra, planiraju da je sledeće godine poseju na tri. Ipak, ruska sorta "kabuli" se pokazala kao najbolja.

Prinos koji ostvaruju po hektaru kreće se od 800 do 1.500 kg

"Promenom klimatskih uslova kod nas i nekontrolisanih kiša došlo je do pojave pegavosti, gljivica i kako bismo ostvarili prinos morali smo preventivno da tretiramo naše zasade fungicidima. Pre obilnih padavina smo primenjivali u zasadima prihranu, aminokiseline i rastvor koprive", kaže ovaj proizvođač.

U toku procesa proizvodnje usev se okopava i za te potrebe angažuju žene koje uz pristojnu nadoknadu sebi na neki način mogu da olakšaju ionako težak život na selu danas.

Leblebija - retka biljka na srpskim njivama

"Posle ubiranja useva, leblebija ide na selektovanje, zatim sledi ručno prebiranje. U taj proces su uključene starije žene sa sela, a u sam proces proizvodnje uključujemo i mlade na selu."

Posle razvijanja proizvoda, usledile su analize, deklaracija...

Od Enece iz Niša dobili su novac za kupovinu mlina, mašine za šivenje i pakovanje, vagu za precizno merenje, ostale mašine, a adaptaciju objekata su finansirali iz ostvarenog dobitka od prodaje. Mirilov je proveo sedam meseci testirajući i razvijajući tehnologiju kako da uvek dobiju isti proizvod kada je brašno u pitanju.

Svaki dan je naporno radio, učio dok nije uspeo da napravi gotov proizvod koji je bez glutena, visokoproteinski i izuzetno hranljiv i lako svarljiv. Posle razvijanja proizvoda usledile su sve analize, dekleracija i sve neophodno da jedan proizvod ugleda svetlost dana na policama prodavnica zdravih hrana.

Mirilov je razvijao tehnologiju kako da uvek dobiju isti proizvod kada je brašno u pitanju

"Kada je marketing u pitanju verenica Biljana je sve fantastično uradila, društvene mreže, zdrave hrane, sve manifestacije u zemlji, naše brašno smo predstavili i u Rumuniji", ponosan je Mirilov.

Posle brašna i testenina

Posle brašna javila se ideja da naprave gotov proizvod i tako je nastala testenina. Proizvod koji u 100 gr ima 25 gr proteina, moderna testenina koja se brzo sprema. Za pripremu je potrebno preliti je vrelom vodom da odstoji tri minuta, a onda preliti hladnom vodom još tri minuta i uz odgovarajuće soseve spremna je za konzumiranje.

"Ideja za surogat kafom se javila još pre dve godine, međutim zbog obima posla nismo imali vremena da se posvetimo ovom proizvodu do ove godine. Nabavili smo mašinu za pečenje, pakovanje, poseban mlin za kafu. "Chickpeace coffe" je proizvod namenjen ljubiteljima kafe bez kofeina, zdravijoj verziji visokoproteinskog sastava i prijatnog ukusa, arome i mirisa."

Za ljubitelje kafe bez kofeina

Plasman je od samog početka bio onlajn, manifestacije u zemlji dok su bile zastupljene svakog vikenda su posećivali, prodavnice zdrave hrane u Novom Sadu, Beogradu, Zrenjaninu, Čačku, Kragujevcu. Svoje brašno izvoze u Mađarsku i Sloveniju.

Planovi za budućnost su povećanje površina, novi prizvodi, povećanje tržišta i izvoza.


Foto prilog


Tagovi

Leblebije Naut Nemanja Miirlov Brašno od leblebija Biljana Markov Kafa od leblebije Sirova leblebija


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.