Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uspješno gospodarstvo
  • 28.02.2020. 13:45
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Grude

Boris Grizelj: Uporan rad i dobra organizacija ipak daju uspjeh u poslu!

Prije 17 godina Boris Grizelj počeo je posao s jednodnevnim pilićima. Danas ima vlastitu inkubatorsku stanicu, pet tisuća stabala jabuka od koje proizvodi sok, a sarađuje i sa drugim poslovnim partnerima.

Foto: Marko Čuljak
  • 1.034
  • 135
  • 0

Ispod kuće obitelji Grizelj u Sovićima, u općini Grude, nalazi se voćnjak sa pet tisuća stabala jabuka koje godišnje daju prinos od 50 do 70 tona. Tvrtka Mabog "Gumanović", proizvodi prirodni pasterizirani sok od jabuka, pakira ga u količine od 2 dl, jednog, tri i pet litara, te polako osvaja tržište.

Boris Grizelj kao idejni pokretač i vlasnik projekta, već je odavno na tržištu Bosne i Hercegovine. On plasira jednodnevne piliće, djelatnost koja mu je bila primarna i s kojom se počeo baviti prije 17 godina. 

A uz pomoć GIZ-ovog projekta, on je pretprošle godine napravio modernu liniju za pranje, cijeđenje, pasterizaciju i punjenje prirodnih sokova o kojima kaže: "Ništa se ne dodaje što se kemije tiče. Radi se o hladnom prešanju i pasterizaciji što je termički proces uklanjanja gljivica koje izazivaju vrenje. Rok trajanja soka je godinu dana, a otvoren treba potrošiti u roku dva dana. Ako ostane soka, preradimo ga u ocat tako da se ništa ni ne baca".

Naizgled nespojive djelatnosti

Jabuke nisu jedine od kojih će tvrtka proizvoditi sokove jer su u planu i aronija, mrkva te kombinacija dviju ili više vrsta. Sve to za sada radi petero zaposlenih, a u sezoni berbe voća, potrebna je i dodatna pomoć sezonskih radnika. Kada pogledamo naizgled nespojive djelatnosti, odgovor na pitanje kako je došlo do proizvodnje pilića s jedne strane i soka od jabuka s druge, krije se u činjenici da je ovaj poduzetnik jednostavno želio raditi i nešto novo kreirati. To i čini, jednakopravno sa svojih petero radnika, ali i suprugom Nives te dvoje djece.    

U radu ne koriste nikakve hemijske preparate, sve je prirodno

Osim što proizvode sok od vlastitih jabuka, cijede ga i od bilo kojeg drugog voća kojega donesu klijenti i to po cijeni od 0,5 KM po litri, u šta je uključeno pranje, cijeđenje, pasterizacija i punjenje. Obzirom da je potrebna određena količina da bi se paljenje mašina uopće isplatilo, nije rijetkost da više kooperanata zajednički doveze voće na obradu. To rade na zadovoljstvo svih jer je postotak cijeđenog soka maksimalan pošto se radi o najsuvremenijoj tehnici, a zadovoljstvo poslovnih partnera koji ih preporuče dalje, najbolja je reklama. Grizelj takođe konstantno provodi dio vremena u istraživanju kako bi poboljšao učinkovitost prerađivačkih kapaciteta s kojima raspolaže, a neke i sam osmišljava. 

Boris Gizelj: Fokus na daljem usavršavanju

Svestranost u djelatnostima kojim se ovaj proizvođač okušao, krije se u činjenici da je većina vremena posvećena praćenju tržišta, sajmova i novih tehnologija. Manifestacije su posebno u fokusu njegove pažnje, a "Interproma" u Bolzanu je za istaknuti što se usavršavanja u proizvodnji jabuka tiče pošto se radi o najvećem sajmu te vrste na svijetu.

Ispravan i pozitivan pristup poslu sigurno će dati i prave rezultate

"Treba Boga moliti, ali nije dovoljno gledati u nebo", ističe on i dodaje: "Rad, rad i rad. Negdje dobiješ, drugdje izgubiš, ali suma na kraju izvuče ako si dovoljno uporan, željan znanja i napredovanja te imaš pozitivan nastup kod nadležnih institucija što se tiče sufinanciranja, a da bi to dobio, mora sve biti transparentno, kako i jest". 

Dakle, ono što smo primijetili jest da je za uspjeh u ovom poslu potrebna kombinacija informisanja i znanja, istraživanja, financiranja i ulaganja u nove tehnologije kao i naravno, mukotrpnog rada koji se isplati ako su zadovoljeni ostali preduvjeti. 


Fotoprilog


Tagovi

Obiteljsko gospodarstvo Boris Gizelj Berba voća Voćni sokovi Prerađivački kapaciteti Praćenje tržišta Informisanost i znanje


Autor

Marko Čuljak

Više [+]

Diplomirani novinar koji bi htio, nakon desetljeća praćenja dnevno-političkih zbivanja, više vremena provesti s florom i faunom.