Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište mesa
  • 24.11.2022. 18:00

Biće željni domaće svinjetine: Nemačka u ozbiljnoj krizi?

Sve je manje svinja na farmama. Klanice beleže milionske gubitke. Čiju će svinjetinu jesti u Nemačkoj?

Foto: Depositphotos/nelyninell
  • 245
  • 90
  • 0

Nemačka je jedna od značajnijih globalnih izvoznica svinjetine, ali pitanje je hoće li zadržati taj status. Do sredine novembra u Nemačkoj je zaklano oko 8,4 odsto, odnosno oko tri miliona svinja manje nego prethodne godine. Trend pada se nastavlja i dalje, piše Agrarheute.

"Pripremamo se za pad na oko 550.000 klanja nedeljno", izjavio je izvršni direktor poljoprivredno-trgovinske grupe Agravis dr Dirk Kukler prilikom nedavno održanog sajma "EuroTier". U proseku se u ovoj zemlji svake nedelje zakolje 750.000 svinja. Između 2010. i 2020. taj je broj dostizao više od jedan milion nedeljno. Pad na oko pola miliona klanja prepolovio bi proizvodnju u roku od nekoliko godina.

Prazne farme

Mnogim farmerima će svinjci ove godine ostati prazni, upozorio je član odbora udruženja industrije mesa i menadžer prodaje klanice Vestflaiš Hubert Keliger.

Tvrdi da klaonice nisu mogle isplatiti uzgajivačima novac s obzirom na rastuće troškove. Posledično, farmeri odustaju od proizvodnje zbog nesolventnosti ili što ne vide budućnost za stočarstvo u Nemačkoj. Meso će zato postati deficitarna roba, a na policama supermarketa neće biti domaćih proizvoda, komentariše. 

Biće željni domaće svinjetine? (Foto: M. Pavlović)

Populacija ovih životinja je prošle godine pala na najniži nivo u posljednjih 25 godina, a ove godine se očekuje pad za još 10 odsto. Trenutno klanice rade u jednoj smeni.

Šta će biti u budućnosti?

Pad prodaje od oko 800 miliona evra, na 6,2 milijarde evra u 2021. godini pretrpela je najveća klanica, Tonie Grupa. Konkurenti Vestflaiš i Vion su objavili gubitke u milionima.

Za ovakvo stanje okrivljuje se tamošnja politika. Član odbora VDF-a i direktor Viona dr Džeron Šulze Altof, boji se da će Nemačka posle energetske skliznuti u prehrambenu krizu i da će meso u supermarketima ubuduće dolaziti iz Španije.

Strahuje se da savezna vlada želi oslabiti stočarstvo, a ishranu usmeriti na biljne proizvode. Od federalnog ministra poljoprivrede Džema Uzdemira traži se zaštita za lanac vrednosti mesa.


Tagovi

Svinjetina Meso svinja Prehrambena kriza Pad proizvodnje Nemačka Klanice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.