Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Govedina
  • 19.05.2021. 18:00

Argentina obustavlja sav izvoz govedine - mesna industrija negoduje

Argentinski predsjednik, Alberto Fernández ne želi prihvatiti stalni rast cijena i zabranjuje izvoz govedine. Industrija reagira obustavom isporuke.

Foto: Depositphotos/alfribeiro
  • 141
  • 136
  • 0

Argentinska mesna industrija radije izvozi domaću govedinu nego što je prodaje na vlastitom tržištu. Zbog toga je ova vrsta mesa u toj zemlji sve skuplja.

Kako bi tome stao na kraj, tamošnji je predsjednik Alberto Fernández zabranio izvoz mesa i to na 30 dana, piše top agrar.

Međutim, plan mu možda neće uspjeti jer udruženje poljoprivrednika CRA u znak prosvjeda najavljuje obustavu prodaje govedine i teletine na tjedan dana. Prema tamošnjim medijima, svojevrsni štrajk već je na snazi.

Cijene skočile za više od 60 posto

Fernández se, međutim, nada da će se police tim namirnicama sljedećih tjedana ponovno puniti, a cijene padati. Također, optužio je mesnu industriju za špekulativno poslovanje i izbjegavanje carina. On ne želi prihvatiti rast cijena jer je ta zemlja već tri godine u recesiji, a nosi se i s posljedicama korona krize.

Prema njegovom mišljenju, problem s ovom namirnicom je izmaknuo kontroli jer cijene bez razloga, iz mjeseca u mjese, neprestano rastu. Također, stopa inflacije u toj južnoameričkoj zemlji je ogromna. Naime, u travnju je govedina koštala čak 65,3 posto više u odnosu na isti taj mjesec lani. Cijene mesa su općenito bile za 46 posto više u odnosu na isto razdoblje 2020.

Inače, Argentina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika govedine. Prošle je godine on iznosio 2,8 milijardi eura, a izvozili su uglavnom u Kinu, Njemačku i Izrael. Što se tiče EU, prošle je godine ta država činila gotovo 25 posto cjelokupnog uvoza, a uvezeno je više od 60.600 tona.


Tagovi

Argentina Izvoz Meso Govedina Prosvjed


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić