Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz govedine
  • 02.07.2021. 18:00

Argentina će prepoloviti izvoz govedine zbog visoke cene na domaćem tržištu

Osim smanjenja izvoza, cilj argentinskih vlasti je da poveća proizvodnju ove vrste mesa sa sadašnjih 3,2 na pet miliona tona godišnje.

Foto: Depositphotos/mc.atolye
  • 154
  • 163
  • 0

Argentinska vlada saopštila je da će ograničiti izvoz govedine do kraja godine kako bi kontrolisala inflaciju domaće hrane. Ova država, peti svetski izvoznik te vrste mesa i ključni dobavljač Kine, sredinom maja je čak zaustavila izvoz goveđeg mesa i to na mesec dana.

"On se ponovno uspostavlja, ali samo do 50 odsto prošlogodišnjeg proseka", izjavio je tamošnji ministar produktivnog razvoja Matias Kulfas na konferenciji za novinare. Argentinski poljoprivredni sektor se protivi takvoj odluci vlade koja interveniše na tržištima izvoza mesa i žitarica, piše reuters.

"Ne slažemo se sa ograničenjem izvoza na samo 50 odsto", rekao je Karlos Ačetoni, predsednik Argentinske agrarne federacije (FAA).

Ali, vlada želi da utiče na inflaciju. Prema službenim podacima, u 12 meseci sve do aprila ove godine, cene mesa u toj zemlji skočile su za 60 do čak 70 odsto. U prva četiri meseca 2021. godine izvezeno je 28,8 odsto od nešto više od 865.000 tona govedine proizvedene u toj državi, od čega je skoro 77 odsto otišlo u Kinu.

Žele da proizvedu pet miliona tona godišnje

Očekuje se da će ukupna stopa inflacije u toj zemlji ove godine doći do 50 odsto, a cene su osetljiva tema pogotovo jer će se tamo u novembru održati parlamentarni izbori.

"Naš plan ima kratkoročne ciljeve organizacije sektora za snabdevanje mesom na domaćem tržištu po pristupačnim cenama", izjavio je Kulfas.

Vladin cilj je da poveća proizvodnju mesa, sa sadašnjih 3,2 na pet miliona tona godišnje, objavilo je kasnije Ministarstvo. Kažu da bi tako tri miliona tona moglo biti namenjeno domaćem tržištu što bi lokalnu potrošnju moglo da dovede na više od 70 kilograma godišnje po stanovniku. Preostala dva miliona bi bilo namenjeno izvozu što bi udvostručilo prošlogodišnje vrednosti. 


Tagovi

Argentina Govedina Izvoz Mesna industrija Ograničenje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.