Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirupi od lekovitog bilja
  • 25.03.2020. 09:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Silbaš

Andrija Beljička pravi eksperimentalne sirupe od lekovitog bilja iz svoje bašte

U njegovoj velikoj bašti raste i zova, kao i kopriva i maslačak. Od ovih moćnih samoniklih i lekovitih biljaka, mladi entuzijasta iz Silbaša, priprema aromatične sokove i sirupe, a njihovim sušenjem dobija ukusan čaj.

Foto: Andrija Beljička
  • 1.175
  • 159
  • 0

Andrija Beljička iz Silbaša kod Bačke Palanke priprema sokove, sirupe, likere, čajeve od lekovitog bilja, a u berbu maslačka, koprive, zove ne mora ići dalje od sopstvenog dvorišta i okućnice. Ovaj mladi entuzijasta ima 3,5 hektara plodne zemlje na kojoj osim kukuruza uzgaja i mentu.

Sirup od maslačka jača organizam

Posao oko proizvodnje lekovitog bilja mu se na samom startu dopao. U njegovoj velikoj bašti raste i zova, kao i kopriva i maslačak. Od ovih moćnih samoniklih i lekovitih biljaka Andrija priprema aromatične sokove i sirupe, a njihovim sušenjem dobija ukusan čaj.

"Pre nekoliko godina na površini od 1,5 jutra posejao sam mentu. Nikao je divan usev, cela njiva je mirisala. Kosio sam je kao detelinu, kosačicom, a nakon nekoliko dana sušenja, mentu sam prodao. To je divna aromatična i lekovita biljka te sam odlučio da malo eksperimentišem. Došao sam na ideju da pravim sirupe. To se dopalo mojoj porodici, ali i mnogim drugima koji su probali i popili čašu ovog soka. Osim toga redovno berem samo listove mente i sušim ih u hladovini te pripremam odličan čaj, prijatnog mirisa koji osvežava", objašnjava Andrija.

Meša steviju sa koprivom ili mentom u pripremi sirupa

Andrija kaže da je prošle godine posadio i sadnice godži bobica te se nada da će ove godine imati prvu berbu, a zasejao je i steviju.

Eksperimentiše sa stevijom i ne dodaje šećer u svojim sirupima

"Seme stevije je veoma sitno, klijavost je mala, od 3000 semenki koliko sam posejao, niklo je 200 biljaka. Za uspešan rast i razvoj neophodni su adekvatni uslovi, svetlost, vlaga. Jesenas sam korenje biljke izvadio te ću ih u maju ponovo posaditi, to je jednostavnije, nego da steviju uzgajam iz semena. Kako volim da eksperimentišem, često kad pripremam sirupe i čajeve mešam steviju sa mentom ili koprivom", napominje naš sagovornik, dodajući da u tom slučaju ne treba koristiti šećer.

"Pravi dar prirode, pre svega, za moju porodicu"

Andrija kaže da prati kalendar branja lekovitog bilja, te ovih dana u svojoj bašti bere cvetove maslačka od koga pravi sirupe koji mogu da se uzimaju tako koncentrovani; dve do tri kašike tokom dana ili razblažen i sa vodom kao osvežavajući napitak. Obzirom da zna koliko je ova samonikla biljka zdrava ima u planu da bere i suši kako list tako i koren.

"Od koprive takođe pravim sirupe i sokove, a obzirom da je ne berem oko puteva ili njiva gde je zemljište najčešće tretirano nekom hemijom, sadim je u mojoj bašti. Najbolja je mlada kopriva tako da berem samo vrhove biljke. Ostali listovi kao i stabljika dobri su za čaj. Kako bih dobio prijatniji ukus sirupa često sa mladim listovima koprive mešam limun ili narandžu", kaže naš sagovornik napomenjujući da nakon koprive na red dolazi i zova koja svake godi obilato cveta u njegovoj bašti.

Andrija koprivu isključivo sadi u svojoj bašti

"Sirupe pravim sa minimalnim udelom šećera kao i u kombinaciji sa stevijom za sve one koji šećer izbegavaju, a ukoliko će odmah da se koriste ili čuvaju u frižideru nekoliko dana ne stavljam konzervas. To je pravi dar prirode, prevashodno za moju porodicu i za sve one koji vode računa o svom zdravlju. Ono što dajem svojoj deci nudim i drugima."

Naš sagovornik, lekovite biljke uzgaja, bere i od njih pravi ukusne napitke, za sada, samo iz hobija.  


Tagovi

Uzgoj lekovitog bilja Sirup od maslačka Uzgoj stevije Uzgoj godži bobice Sirup od koprive Sirup od mente Sirup od stevije


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu