Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU podrška
  • 26.02.2022. 16:30

Ambasador Sattler probao friško natočen srebrenički sok kompanije Rankić

Nabavkom proizvodne linije za sok od maline i pasterizatora za svježe voće omogućila je kompaniji Rankić efikasnije sakupljanje i obradu plodova. Uz podršku EU zadržali su postojeća radna mjesta

Foto: EU4AGRI
  • 204
  • 69
  • 0

Specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler posjetio je kompaniju Rankić iz Srebrenice, te time dao svoju podršku programima razvoja poljoprivrede koje finansira EU. Ova kompanija osnovana je 2006. godine i upravlja hladnjačama za jagodičasto voće.

Uz podršku EU4AGRI, investirali su u prerađivačke kapacitete za proizvodnju voćnih sokova. Također, djeluju i kao direktan kupac proizvoda malih poljoprivrednika iz ruralnih područja, čime se umanjuje logistički i transportni trošak poljoprivrednika za isporuku proizvoda na tržište.

Uz podršku EU zadržali postojeća radna mjesta

Nabavkom proizvodne linije za sok od maline i pasterizatora za svježe voće omogućila je kompaniji Rankić efikasnije sakupljanje i obradu plodova. Uz podršku Evropske unije, zadržali su postojeća radna mjesta, zaposlili nove radnike i osigurali veći prihod malim poljoprivrednicima dovodeći ih na nivo prije pandemije.

Ambasador Sattler je naveo kako mu je drago vidjeti da evropski program pomaže kompanijama da prošire soja poslovanja i radna mjesta.

Uz podršku programa EU, omogućena je nabavka nove poljoprivredne opreme malim gazdinstvima koja im olakšava da obradu tla učine profesionalnijom i produktivnijom. Dodatno, mali poljoprivrednici su opremljeni mašinama za primjenu zaštite bilja.

Trenutno je objavljen novi javni poziv u okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, a Evropska unija podržat će sa 3,5 miliona KM investicije u ruralni turizam u Bosni i Hercegovini.

Javni poziv objavljen je s ciljem razvoja ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta, te očuvanja prirodne i kulturne baštine, odgovarajući ujedno i na potrebe za oporavkom od krize prouzrokovane Covid-19 pandemijom. Rok za prijave je 7. mart, a više informacija dostupno je na linku.

Ukupna vrijednost projekta, koji finansira Evropska unija, iznosi 20,25 miliona eura, a zajednički ga provode i sufinanciraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

EU4AGRI Johann Sattler Srebrenica Malina Sok Kompanija Rankić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.