Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salata u plasteniku
  • 28.01.2019. 14:00

Zelena salata u plasteniku - tehnologija proizvodnje

Zelena salata pretežno se gaji u jesenjem i zimskom periodu u plastenicima bez dodatnog zagrevanja. Osnovna obrada se sastoji od prvog prolaska frezom, zatim se obavlja osnovno đubrenje i drugi prolazak frezom.

Foto: Pixabay/felix_w
  • 3.274
  • 20
  • 0

Salata dolazi kao druga kultura u plodoredu, posle paprike, paradajza ili krastavaca. Pretežno se gaji u jesenjem i zimskom periodu u plastenicima bez dodatnog zagrevanja. Osnovna obrada sastoji se od prvog prolaska frezom, zatim se radi osnovno đubrenje i drugi prolazak frezom. Broj prolazaka zavisi od stanja zemljišta i sprovodimo ih dok ne postignemo mrvičastu strukturu zemljišta. Osnovno đubrenje se obavlja mineralnim đubrivima formulacije 1:2:3 (na primer 8:16:24 ili 7:14:21) u količini 150-200 kg/ha. Količine primene đubriva najbolje je prilagoditi prethodno urađenoj analizi zemljišta, savetuje diplomirani inženjer poljoprivrede Živko Šašić. 

Dodatna obrada zemljišta

Dodatna obrada zemljišta se sprovodi odmah posle osnovne obrade, to jest nakon freziranja. Prvo se prave bankovi, a zatim postavljaju sistem za navodnjavanje i malč folije. Pravljenje bankova ima višestruku ulogu: koren se nalazi u nezbijenoj zemlji, bolja je aeracija zemljišta i ne dolazi do gušenja korena. 

Gajenje povrća u plastenicima profitabilnije

Lateralne trake za navodnjavanje postavljaju se u međuredni prostor (jedna traka/crevo za dva reda), potom se obavlja spajanje na glavni vod i zatvaranje na krajevima traka. Posle sistema za navodnjavanje postavlja se malč folija. Uglavnom se postavlja crna malč folija koja može da bude sa ili bez otvora.

Sadnja i nega

Setva salate počinje od septembra, a vreme setve zavisi od vremena kad želimo da obavljamo berbu. Setva se sprovodi u saća od stiropora (pretežno 104 otvora) ako se ne radi pikiranje i gajbe od stiropora ako se sprovodi pikiranje. Uz optimalne agrotehničke uslove rasad salate je spreman za rasađivanje dvadesetak dana od dana sadnje. 

Sadnja salate obavlja se na već postavljenu malč foliju u dvoredne, četvororedne i šestoredne trake. Razmak sadnje zavisi od bujnosti sorte tj. veličine glavice tako da redni razmak može da bude 20-25 cm, a međuredni 25-30 cm. Razmak sadnje se redukuje u zavisnosti od toga da li sprovodimo jesenju ili zimsku sadnju.

Zimska salata - odaberite najbolju vrstu, sortu i način uzgoja

Lutrasil (agril, agrotekstil, op.u.) ima važnu ulogu u proizvodnji salate, jer se njegovim korišćenjem povećava prinos i smanjuje vreme proizvodnje za desetak dana (u zavisnosti od spoljašnje temperature, period može biti duži ili kraći). Nije potrebna dodatna konstrukcija u plasteniku, pa se ulaganje odnosi samo na cenu samog lutrasila.

U fazi 4-5 listova trebalo bi uraditi preventivnu zaštitu bakarnim preparatima. Dalja zaštita se sprovodi prema stanju biljke, a posebnu pažnju treba posvetiti pojavi plamenjače i truleži. Pri proizvodnji u zimskom periodu, radi smanjenja stresnih uslova (kolebanje temperatura, manjak svetlosti, slabija fotosinteza itd.) poželjno bi bilo tretiranje preparatima na bazi aminokiselina.

Navodnjavanje i prihrana

Pre presađivanja rasada poželjno je obaviti navodnjavanje do 90% PVK. Prvo navodnjavanje se sprovodi 5-7 dana od dana presađivanja sa normom od 15 mm do 20 mm. Uz prvo navodnjavanje, radi boljeg ukorenjavanja, moguće je izvršiti prihranu fosfornim đubrivima formulacije 1:3:1 ili 1:4:1 u količini od 1 kg/1000 litara vode. Sledeći intervali navodnjavanja se određuju prema stanju i potrebama biljke, a pretežno iznose svakih 7-10 dana sa normom navodnjavanja od 25 do 30 mm. 

Saveti za podizanje plastenika i staklenika

U fazi od šest do osam listova obavlja se prihrana KAN-om ili AN-om u količini od 80 kg/ha do 120 kg/ha. Sledeća prihrana se sprovodi po potrebi u zavisnosti od stanja biljke. Navodnjavanje je najbolje obavljati ujutru, jer je tad transpiracija najmanja. Najbolji način navodnjavanja je "kap po kap" jer omogućava uštedu vode, a i mogućnost prihrane. Navodnjavanje kišenjem se ne preporučuje u fazi kada su glavice formirane, jer dolazi do nakupljanja vode između listova glavice koje podstiče razvoj bolesti pre svega truleži.

Berba i pakovanje

U plastenicima bez dodatnog zagrevanja berba može početi od 40 do 100 dana od dana presađivanja. Trajanje berbe je obično do pet do sedam dana, nakon čega se radi ponovo presađivanje salate ili osnovna i dodatna obrada za sledeću kulturu. Berba se obavlja ručno. U nekoliko navrata, se seku glavice koje imaju odgovarajuću težinu, oblik i čvrstinu. Posle berbe glavice se peru, a zatim ako je potrebno i pakuju.

Dezinfekcija zemljišta u plasteniku 

Salata se pakuje u gajbice (drvene, kartonske ili plastične). Zbog zaštite od hladnoće (u zimskom periodu) i mehaničkog oštećenja u gajbice treba staviti PVC foliju sa otvorima. Otvori na foliji su važni zbog procesa disanja i cirkulacije vazduha. Koren salate je vrlo osetljiv i već nakon nekoliko sati počinje da menja boju, tamni, čime joj tržišna vrednost znatno opada. Da bi se to sprečilo, koren salate bi pre pakovanja trebalo premazati jabučnom ili limunskom kiselinom koja sprečava tamnjenje.


Tagovi

Salata u plasteniku Zimska salata Tehnologija proizvodnje Plastenička proizvodnja


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!