Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bostan
  • 14.07.2022. 16:30
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Farkaždin, Zrenjanin

Zbog suše manje lubenica, zbog sunca - nikad slađe

Bostan je pod zalivnim sistemom, a to sve povećava troškove proizvodnje. Zato smo sa trenutnom cenom na malo od 40 dinara na nuli, kaže Dušan Jovanov iz Farkaždina.

Foto: Depositphotos/MitaStockImages
  • 186
  • 54
  • 0

Dušan Jovanov iz Farkaždina treća je generacija bostandžija u porodici. Domaće lubenice gaje već četiri decenije, piše zrenjaninski.com.

Ove godine su posejane na površini od dva hektara.

"Suša je s jedne strane smanjila prinos ali, s druge strane, puno sunca učinilo je da lubenice i dinje nikad nisu bile slađe. Bostan je pod zalivnim sistemom, a to sve povećava troškove proizvodnje. Zato smo sa trenutnom cenom na malo od 40 dinara na nuli. Ipak, ovo je tradicija i nije se lako toga odreći", kaže Dušan Jovanov za ovaj medij.

Kada je lubenica zrela?

Domaće lubenice prodaju na zrenjaninskoj pijaci. Prema sagovornikovim rečima, kada je bolji dan za trgovinu, uspe da pokrije troškove dolaska i pijačarine.

"Imamo tri sorte i zaista su lepe, krupne, ali primećujem da kupci vode računa o svakom dinaru. Ipak, preporučio bih im da uživaju u slasti domaćih lubenica, jer zbog suše teško da će ih biti posle 15. avgusta." 

U ponudi povrća su tokom prve sedmice jula dominirali pored krompira, crnog luka, krastavca, paprike (babura i šilja), paradajza i zeleni, još i dinja i lubenica. Međutim, njihova cena bila je niža, piše u izveštaju STIPS-a.


Tagovi

Lubenice Bostan Dušan Jovanov Cena lubenica Zalivni sistem


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!