Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porez
  • 16.03.2021. 07:30

Zbog poreza na CO2 poskupeće povrće iz staklenika?

U Nemačkoj se nakon uvođenja poreza na CO2 očekuje da će cene krastavaca iz stakleničkog uzgoja porasti za deset odsto u odnosu na prošlu godinu.

Foto: Depositphotos/vallefrias
  • 153
  • 21
  • 0

U stakleniku Vilija Sipela iz Nemačke započela je berba krastavaca jer je, kako on kaže za hortidaily, na domaćem tržištu sveže povrće u ovo doba godine vrlo traženo. Ali, napominje da je zbog virusa korona i poreza na ugljen dioksid (CO2) pred njima izazovna sezona.

Ovaj proizvođač trenutno ima 1,3 hektara stakleničkih površina. Od toga na 0,8 uzgaja krastavce, a 0,5 hektara paradajza.

"Snabdevamo široku klijentelu, bilo da je reč o ugostiteljskom sektoru, maloprodaji, dobavljačima na tržištu ili veleprodaji“, rekao je napomenuvši da su zbog zaustavljanja uvoza i korone, prošle godine imali znatnu količinu dodatnog posla. Dodao je da su količine koje su obično dostavljali ugostiteljskom sektoru završile u regionalnoj trgovini hranom.

I u pogledu cena je, tvrdi, pandemija uticala na sektor povrća.

"S kiselim krastavcima uspeli smo da postignemo rekordne prihode jer su povrtari na otvorenom imali problema s kasnim mrazom i lošijim kvalitetom", pojasnio je. Ali, kaže, i nedostatak sezonske radne snage doveo je do manje zasejanih površina pa je na tržištu bila i ponuda bila slabija. Oko 286.000 sezonskih radnika iz drugih zemalja radi na nemačkim poljima svake godine.

Rešenje je poskupljenje?

Sipel je dodao da se trend viših cena stakleničke proizvodnje može očekivati u sledećih nekoliko godina.

"Budući da je uveden porez na CO2, u idealnom će slučaju cene krastavaca u proseku biti za deset odsto više nego prošle godine", upozorio je.

Prošle godine bio je plan da se poveća i cena mesa u Evropskoj uniji. Sve zbog smanjenja štetnog uticaja na okolinu koji proizvodi uzgoj životinja za meso, uključujući emisije CO2 i gubitak biološke raznovrsnosti. Ali, taj su predlog poljoprivrednici snažno iskritikovali smatrajući kako će to dovesti do napuštanja ruralnih područja.

Nemačka je prošle godine predvidela ukupno 54 milijarde evra za klimatski paket koji između ostalog uključuje uvođenje poreza na ugljenik kako bi se što brže podstakao smanjenje štetnih gasova. Inače, ta zemlja ima za cilj do 2030. godine da smanji njegov udeo za 55 odsto.


Tagovi

Nemačka Porez CO2 Staklenički uzgoj Povrće Uzgoj krastavaca


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.