Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje povrća
  • 15.05.2022. 18:00

Zašto se obavlja rezidba artičoke?

Dovoljno prostora, vode, biljnih hraniva i redovna rezidba su ključ uspešnog uzgajanja ovog mediteranskog povrća.

Foto: Depositphoto/SvetlanaSF
  • 67
  • 17
  • 0

Artičoka Cynara scolymus je višegodišnja vrsta, a briga o njoj je neizostavan deo uzgajanja. Ona vodi poreklo iz južne Evrope i severne Afrike, područja Mediterana. U periodu visokih temperatura ulazi u fazu mirovanja kako bi preživela sušna i vrela leta.

Za uspešno uzgajanje neophodno je obezbediti dovoljno prostora, jer se radi o višegodišnjoj biljci većih dimenzija.

Rezidba se obavlja u svakom novom ciklusu, odnosno posle svake berbe. Kada se posadi sadnica mlade artičoke onda na prvu rezidbu moramo čekati i do godinu dana. Kada sadimo reznice, taj period je mnogo kraći i iznosi do pet meseci.

Ne želite mnogo sitnih cvetova

Biljka se čisti od osušenih, starih, oštećenih i suvišnih delova. Bez rezidbe će formirati mnogo sitnih cvetova, a to je upravo ono što želimo da sprečimo. Osim toga, među suvim lišćem i biljci sa mnogo mladih, novih izboja skrivaju se brojne štetočine poput: puževa, lisnih vaši, tripsa i drugih.

Italijanski proizvođači je obavljaju dva puta u toku godine, u novembru ili u rano proleće. U kontinentalnim područjima rezidbu najčešće obavljamo posle berbe kada dođe do ponovnog razvoja mladih biljaka. Tako sprečavamo izmrzavanje. Sam postupak se zove dićokatura (diccioccatura). Na dnu, pri osnovi biljke, formira se mnogo novih pupoljaka, a suvišne je potrebno ukloniti. Oštrim nožem ih odrežemo i ostavljamo dva pupoljka. Obično se to radi pre nego što se otvore ili kada su stvorili nekoliko listova - kardući (carducci).

Dobro naoštrite nož

Nož treba da je dobro naoštren, jer se pravi kosi rez na samom dnu biljne osnove. Ne obavljati rezidbu kada je izuzetno hladno, jer možemo izazvati izmrzavanje, propadanje, biljaka.

Prvi korak u rezidbi je uklanjanje suvog lišća. Nakon toga biće nam vidljiv centralni deo majčinske biljke i bočne stabljike. Sve suvišne biljke ćemo odstraniti, a biljku dodatno zagrnemo. Zagrtanjem zemlje zatvaramo ranu na biljci, ali i sprečavamo da hladan vazduh i mraz dospeju do osnove i dođe do izmrzavanja. Posle rezidbe biljke je potrebno zaliti kako ne bi došlo do sušenja. Obavlja se i đubrenje biljke.


Povezana biljna vrsta

Artičoka

Artičoka

Engleski naziv: Artichoke | Latinski naziv: Cynara scolymus L.

Artičoka je višegodišnja biljka, ali se gaji se i kao jednogodišnja. Koren je dubok i razgrant, lancetasto lišće na sebi ima dlačice i bodlje i čini rozetu, a cvetovi su skupljeni... Više [+]

Tagovi

Rezidba artičoke Diccioccatura Carducci Rezidba povrća Artičoka Uzgoj artičoke


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.