Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje tikvica
  • 13.06.2022. 07:30

Zašto na tikvicama nema plodova i kako sprečiti ovu pojavu?

Mnogo je faktora koji dovode do pojave ovog problema, a na svaki možemo uticati i delovati u cilju sprečavanja negativnih posledica.

Foto: Renata Prusina
  • 712
  • 73
  • 0

Tikvice pripadaju grupi omiljenog povrća čije uzgajanje nije zahtevno. Međutim, mogu da se jave problemi u vidu sporog rasta, slabijeg cvetanja i formiranja, opadanja i sušenja plodova.

Mnogo je faktora koji dovode do pojave ovih problema, a na svaki možemo uticati i delovati u cilju sprečavanja negativnih posledica.

Setva lošeg semena i odabir lokacije

Loše i nekvalitetno seme neće dati rodne biljke. Seme tikvica staro pet do šest godina slabo niče i daje slabe biljke. Na klijavost će delovati uslovi njegovog čuvanja.

Za uspešno gajenje veoma je važan odabir lokacije. Tikvice nisu zahtevne, ali ne vole uzastopno gajenje na jednom mestu. Ako ih gajimo na istom mestu brzo ćemo primetiti smanjenje prinosa. Formiraju ogroman koren koji dopire u dubinu do 1,5 metara. Biljka je veliki potrošač vode, ali ne voli zabarena zemljišta već rastresita i bogata. Kisela pH reakcija zemlje dovodi do usporenog rasta.

Na isto mesto može doći posle četiri do pet godina. Nikada ih ne sadite posle srodnih vrsta i paradajza. Kao predusevi odgovaraju beli luk, mahunarke, šargarepa.

Na isto zemljište dolazi nakon četiri do pet godina (Foto: Depositphotos/IharZaiko)

Vremenske prilike i vreme setve

Tikvicama neće odgovarati kada je hladno i prevruće. Kod visokih temperatura prestaje rast, plodovi se ne uklanjaju. Dodatni problem je kombinacija s malim sadržajem vlage u zemlji kada dolazi do sušenja mladih, zametnutih plodova i njihovog odbacivanja.

Previsoke temperature isušuju tučak i nema klijanja polena. Oscilacije u snabdevanju vodom takođe mogu dovesti do odbacivanja i sušenja plodova. Hladno i kišovito vreme im ne pogoduje. Osim što će usporiti rast, oprašivanje će biti slabo. Pčele neće obavljati svoju funkciju.

Za dobar rod tikvica: Berite ih redovno i zaštitite od bolesti i štetočina

Suviše rana setva, u hladnu zemlju, daće biljke koje sporo rastu, teško se oporavljaju i daju manje plodova.

Nedostatak hraniva

"Gladne" tikvice neće biti u stanju da ishrane plodove. Zbog toga se one sade na plodnoj zemlji. Prihrana se obavlja u nekoliko navrata. Prva pre cvetanja, a nastavlja dodavanjem đubriva u vreme cvetanja. Poslednji termin za prihranu je period plodonošenja.

Upoznajte cvetove

Tikvice formiraju muške i ženske cvetove. Muški se pojavljuju ranije na dugačkim drškama. Ženski su smešteni u bazi biljke i možemo ih oprašiti ručno. Najbolje je uzeti dva muška cveta i obaviti oprašivanje kako bi bilo uspešno. Ukoliko za pet dana ne dođe do oplodnje, postupak se ponavlja.

Gornji je muški, a donji ženski cvet (Foto: Bigstock/Photozi)

Tajni baštovanski način je da se biljke tretiraju blagim rastvorom meda koji privlači pčele. Tretira se centralni deo žbuna gdje su ženski cvetovi.


Tagovi

Tikvice Oprašivanje tikvica Opadanje plodova Cvetanje tikvica Gajenje tikvica Opadanje cvetova


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.