Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 01.04.2016. 12:00

Zašto je važno provetravanje plastenika?

Provetravanjem plastenika obezbeđuju se optimalni uslovi za rast i plodonošenje biljaka, smanjuje se temperatura, reguliše vlažnost vazduha i sadržaj CO2.

  • 5.639
  • 594
  • 0

Danas sve više ljudi želi da proizvodi sopstvenu hranu. Mnogi od njih imaju plastenike, ali i hiljadu pitanja u vezi sa funkcionisanjem plasteničke proizvodnje. Jedno takvo pitanje odnosi se i na temu provetravanja (ventilacije) plastenika.

Provetravanjem do optimalne mikroklime

Da bismo u njemu obezbedili odgovarajuću mikroklimu za pravilan rast i razvoj biljaka, plastenik je potrebno redovno provetravati. Vazduh u plasteniku vremenom postaje ustajao, prevlažan, pun različitih gasova, pa ga je neophodno zameniti svežim vazduhom. Provetravanjem se menjaju te karakteristike da bi se uskladile sa potrebama gajenih kultura. Tokom leta provetravanjem se smanjuje temperatura, dok se tokom zime temperatura ujednačava u svim delovima plastenika.

Osnovni zadaci provetravanja su:

  • da se u plasteniku izmeni ustajali vazduh, odnosno koriguje sadržaj CO2 i drugih plasteničkih gasova
  • da se smanji vlažnost vazduha (sprečava se kondenzovanje vode sa unutrašnje strane folije)
  • da se snizi ili ujednači temperatura u zavisnosti od godišnjeg doba

Dobar ventilacioni sistem potreban i najmanjim plastenicima

I najmanji plastenik bi trebao da raspolaže dobrim ventilacionim sistemom koji obezbeđuje razmenu vazduha. Tokom letnjeg perioda temperatura u plasteniku se povećava, pa može da poraste i do 50ºC. Najčešće gajene kulture u plastenicima su paradajz, paprika, krastavac, a za njihov rast, razvoj i plodonošenje temperatura u plasteniku treba da se kreće do 25-30ºC. Provetravanjem i zasenjivanjem se reguliše taj parametar gajenja u zatvorenom prostoru.

Na plasteniku treba da postoje otvori za provetravanje (čeoni, bočni i krovni). Otvaranje tih otvora obavlja se ručno, pomoću elektromotora ili upotrebom računarske opreme. Za amaterske plastenike najčešće je to ručno, a razmena vazduha se odvija prirodnim putem. Prirodno provetravanje se zasniva na razlici specifične težine toplog i hladnog vazduha i dejstva vetra. Tokom dana koji je miran, bez vetra, provetravanje je slabo. Zbog te pojave potrebno je u plastenik ugraditi odgovarajuće ventilatore.

Najčešći i najjednostavniji način za provetravanje je čeoni otvor koji može biti različite izrade. Tako postoje plastenici sa polaganjem vrata na zemlju, sa dvodelnim vratima, zatim sa dvodelnim vratima i lučnom klapnom, te oni sa višedelnim preklopivim vratima (kliznim) i lučnom klapnom.

Ukoliko se vrata otvaraju polaganjem na zemlju, prilikom ulaska i izlaska iz pastenika, folija na vratima se gazi i haba. Upravo zbog bržeg trošenja folije, taj način je nepraktičan. Lučna klapna se postavlja iznad vrata i otvara se zakretanjem. Otvaranjem klapne se omogućava provetravanje manjeg intenziteta što je naročito važno tokom rane proizvodnje. Na manjim objektima provetravanje se može obavljati kroz vrata ili bočne otvore sa jedne strane. Za veće plastenike je potrebno prilagoditi broj i veličinu otvora. Da bi takav način provetravanja bio efikasan otvori za provetaravanje treba da iznose 20-30% ukupne površine zemljišta plastenika. Visina na kojoj se nalaze bočni otvori je 70 cm iznad nivoa zemljišta. Tako se smanjuje uticaj hladnog vazduha na biljke.

Provetravanje treba uskladiti sa nizom faktora

Previsoka temperatura i vlažnost vazduha umanjuju imunitet biljaka i dovode do pojave ožegotina i stvaraju uslove za pojavu biljnih bolesti. Zbog toga je neophodno redovno provetravanje plastenika. Njega treba uskladiti sa fazom razvoja i zahtevima prema temperaturi gajenih kultura, s temperaturom i sadržajem vlage u plasteniku i okolini (vremenskim prilikama). Provetravanje treba izbegavati kada je magla, kiša ili neka druga vremenska nepogoda. Tokom noći otvori se zatvaraju, kao i kada pada kiša. Najbolje je provetravanje obavljati između 11 i 17 časova, ali vreme i dužinu provetravanja treba uskladiti sa svim ranije navedenim parametrima. Kod proizvodnje rasada provetravanje se obavlja tokom dana i noći, a to zavisi od temperature i razvoja biljaka.

Foto:pixabay.com


Tagovi

Plastenik Plastenička proizvodnja Ventilacija Provetravanje Otvori na plasteniku Ventilacioni sistem


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.