Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zalivanje leti
  • 01.07.2022. 07:30

Zalivanje povrća - kako to voli paradajz, a kako paprika, krastavci?

Količina vode i učestalost zalivanja zavise od vrste povrća, faze u kojoj se nalaze, sadržaja vlage u zemljištu i njegovog kvaliteta i drugih faktora.

Foto: Depositphotos/Akisel
  • 8.371
  • 360
  • 0

Suša, visoke temperature i nedostatak vlage u zemljištu uzimaju danak. Manjak vode ima ogroman uticaj na rast, razvoj i prinos povrća. Svaka povrtarska kultura ima svoje zahteve prema količini vode.

Negativne posledice suše su zakržljale biljke, slab imunitet, opadanje cvetova i plodova, naglo sazrevanje plodova koji nisu dostigli puni razvoj, slab kvalitet plodova koji će biti podložni brzom propadanju.

Razne metode navodnjavanja

Primenjuju se razne metode navodnjavanja: brazdom, sistemom kap po kap, upotrebom prskalica ili u malim baštama jednostavnim zalivanjem.

Navodnjavanje brazdama spada u najstarije metode borbe protiv suše. Plavi se prostor između zemljišnih uzvišenja. Ova metoda se i danas primenjuje kod paprike, paradajza, mahunarki i drugih. Mana joj je potrošnja velike količine vode i širenje biljnih bolesti. Sistem kap po kap štedi vodu, a osim funkcije navodnjavanja ima i mogućnost primene đubriva koja su rastvorljiva u vodi.

Primena prskalica je efikasna, ali ima i dosta mana. Od kapi na površini listova nastaju opekotine, a suvišna vlaga na površini biljaka je okidač za pojavu biljnih bolesti na listovima i plodovima.

Previše vlage na listu može uzrokovati probleme (Foto: Bigstockphoto/Denfotoblog)

Količina vode i učestalost navodnjavanja zavise od vrste povrća, faze u kojoj se nalaze, sadržaja vlage u zemljištu i njegovog kvaliteta i drugih faktora. Najviše su pogođene mlade biljke koje nemaju razvijen korenov sistem i one koje formiraju plitak koren. Porozna i peskovita zemljišta brzo gube vodu i javlja se potreba za čestim zalivanjem. Glinovita i ilovasta usled nedostatka vlage se stežu i pucaju. Tako vreli vazduh dospeva duboko u zemljište, što izaziva još intenzivnije isušivanje i oštećenje korena.

Kada i kako zalivati?

Od izuzetne važnosti je vreme zalivanja. Treba izbegavati najtoplije delove dana i to obavljati rano ujutro ili uveče kad sunce zalazi.

Voda za zalivanje ne sme biti vrela, pregrejana. Ako stoji celi dan na suncu, pre navodnjavanja je razblažite s hladnom. Takođe ne treba ni previše hladna, direktno iz bunara.

Suviše topla voda će dodatno "skuvati" biljke, a od hladne vode mogu doživeti temperaturni stres i odbaciti cvetove i plodove ili uvenuti. Usev je potrebno zaštiti od vrelog vetra koji je ključan u dehidraciji.

Zahtevi povrća

Svaka vrsta ima svoje kritične faze kada je osetljiva na nedostatak vode. Zajedničko je da su sve mlade biljke osetljive. Paradajz, paprika, krastavci, tikvice, mahunarke su najosetljiviji u vreme cvetanja i formiranja plodova.

Krastavcima i tikvicama nemojte kvasiti list (Foto: Depositphotos/Photozirka)

Korenaste vrste imaju umeren zahtev za vlagom u zemljištu, a zahtevi se povećavaju kad korenje počinje da uvećava svoju masu.

Paradajz je kultura koja treba velike količine vode, a najbolje ga zalivati rano ujutro. U ekstremnim uslovima suše zalivanje se može dopuniti tokom večeri. U plasteniku se pre navodnjavanja preporučuje prozračivanje, jer pri visokoj temperaturi i vlažnosti dolazi do slepljivanja polena i slabog oprašivanja.

Veoma je važno da voda ne sme biti hladna, a njena optimalna temperatura se kreće od 18 do 20 stepeni Celzijusa.

Količina neophodne vlage u zemljištu varira i zavisi od razvojne faze u kojoj se biljka nalazi. Tako najviše vode paradajz treba u fazi rasta ploda.

Oprezno sa zalivanjem paradajza u plasteniku (Foto: Depositphotos/jramosmi@gmail.com)

Paprika ima plitak koren i za nju je optimalno da uvek ima vlage na dubini do 15 centimetara. Temperatura vode je nešto viša nego kada je paradajz u pitanju i kreće se oko 25 stepeni. Navodnjavanje hladnom vodom odlaže početak cvetanja i plodonošenja.

U fazi cvetanja i plodonošenja krastavci se zalivaju u večernjim satima, a temperatura vode se kreće oko 25 stepeni. Idealno je koristiti sistem kap po kap. Kada to nije slučaj, zaliva se blagim pritiskom kako se ne bi oštetio koren.


Tagovi

Krastavci Kap po kap Zalivanje povrća Zalivanje paradajza Zalivanje paprike


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.