Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušenje paradajza
  • 06.08.2021. 07:30

Zadivljijući prozori: Crvena turska polja sušenog paradajza

Ova zemlja sušenog paradajza izvozi u više od 60 zemalja, prvenstveno SAD i Evropu. Lani su ostvarili izvoz u vrednosti od 83 miliona dolara, ali ove godine očekuju i više.

Foto: Facebook/Cihat Çiçek
  • 1.054
  • 236
  • 1

Turska polja izgledaju impresivno obojena u crveno zbog sušenja paradajza na suncu. Uvrežena je to tradicija koja u ovoj blistoistočnoj zemlji obično počinje sredinom jula, javlja Anadolu Agency.

Po jakim vrućinama radnici i poljoprivrednici plodove režu na pola, čiste im peteljke i raspoređuju ih na bele prostirke. Nakon toga ih sole ili posipaju sulfitima, zavisno od zahteva kupaca, i suše nedelju dana na suncu.

Turska ih izvozi u više od 60 zemalja, prvenstveno SAD i Evropu. Od evropskih zemalja najveći kupci su Italija, zbog svoje tradicionalne kuhinje u kojoj troše velike količine ovog povrća, kao i Nemačka. Međutim, potražnja na turskom tržištu je vrlo niska.

Rad u teškim uslovima

Abdulvahap Olgun, predsednik Privredne komore Torbali, jednog od centara za proizvodnju sušenog paradajza u Egejskoj regiji, kazao je da se ona ove sezone na tom području sadila na površini od približno 40.000 hektara, od čega je 20 odsto namenjeno sušenju.

Ova zemlja lani je ostvarila izvoz ovog proizvoda u vrednosti od 83 miliona dolara, a ove se godine očekuje njegovo značajno povećanje. Kako piše tomatonews, većinu paradajza u Turskoj proizvode mala gazdinstva koja je u proseku sade na tri do četiri hektara, ali postoje i veća koja ih uzgajaju na površini od 50 hektara. Procenjuje se da se tamo proizvede više od 300.000 tona sušene, od čega je čak 70 odsto stajalo na suncu.

Masovni požari u Turskoj: Većina žrtava sa sela

"Radnici na našim plantažama su heroji", kazao je Kemal Sajglješ, glavni direktor ekološkog gazdinstva "Yeditepe" koje ih izvozi naglasivši koliko je teško raditi po jakom suncu.

"Bez napora naših radnika ova roba ne bi bila vredna, ne bi bilo ni izvoza, a samim time ni razvoja naše zemlje", zaključio je.

Pogledajte zadivljujuće snimke dronova od pre par godina: 


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Turska Paradajz Sušenje Povrće Izvoz


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.