Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz
  • 26.02.2022. 13:30
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Začarani krug: Manje površina pod kukuruzom - manje goveda?

U valjevskom kraju zbog položaja i klimatskih uslova setva kukuruza počinje nešto kasnije nego u Vojvodini i Mačvanskom okrugu. Stručnjaci, kao optimalan rok, preporučuju drugu dekadu aprila.

Foto: Martina Popić
  • 586
  • 169
  • 0

Poljoprivredni proizvođači znaju da kukuruz ne treba sejati u hladno zemljište, već da treba sačekati da na dubini setve temperatura bude nekih 10 do 12 stepeni.

U poslednjih desetak godina zime su uglavnom blage i sa malo snežnih padavina, pa se zbog toga u ovom periodu veća pažnja mora posvetiti suzbijanju štetočina jer, kako kaže, Milutin Đokić sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, samo jedna porodica miševa može veliku štetu da napravi. S obzirom da je bilo malo snega i da se on ravnomerno topio, uz kišu koja je potom padala, sasvim je dovoljno vlage u zemljištu i to pogoduje ratarskim kulturama. 

Poljoprivrednicima je svake godine na raspolaganju 270 sorti hibrida koji se nalaze na našem tržištu, pa nije teško izabrati najoptimalnije seme koje će dati dobre i stabilne prinose. 

"Prošla godina je bila prosečna što se tiče kukuruza i prinosi su se kretali od četiri do pet tona po hektaru. Ali bilo je parcela i gde je bilo izuzetno malih prinosa pa su se poljoprivrednici odlučivali za silažu. Slično je bilo i u Evropi i sada ga jednostavno nema ni da se uveze, zbog čega kukuruz trenutno ima i dobru cenu na berzama, ali je pitanje kakvu će cenu imati novi rod", kaže Đokić.

Ovogodišnja setva - 1.000 evra

U valjevskom kraju kukuruz se gaji na 30 do 35 hektara površina i pretežno služi za ishranu stoke. Stručnjaci u stočarstvu upozoravaju da se iz godine u godinu smanjuje broj goveda, naročito muznih krava. 

Skuplja telad, jeftinija prasad, a cena jagnjadi - kuriozitet?

"Stočarstvo i ratarstvo su povezane grane poljoprivrede i cena kukuruza itekako utiče na one koji se bave tovom junadi ili muznim kravama. Iako se priča da imamo milione hektara pod kukuruzom, mislim da su te površine od 700 do 800 hiljada hektara. To se može zaključiti na osnovu količine semena koje se proda pred setvu jer se seme ne može uzeti iz čardaka. Bojim se da će se i dalje te površine smanjivati kako se bude smanjivao broj grla stoke."

Semenski kukuruz domaćih instituta poskupeo je oko 10 odsto, ali u strukturi cena za setvu on zauzima najmanju stavku.

"Prošle godine setva je koštala oko 700 evra po hektaru kada se uračunaju svi troškovi, od nafte, oranje, tanjiranje, seme, a ove godine sve je poskupelo i koštaće oko 1.000 evra, ako ne i više. Pitanje je šta će se dobiti i da li će biti zarade na jesen. Ako cena bude na novou od oko 25 dinara i ako se dobiju prosečni prinosi od četiri do pet tona po hektaru, poljoprivrednici će biti u minusu", procenjuje naš sagovornik.

Smanjenje setvenih površina

Pripreme za prolećnu setvu kukuruza su u toku i primetno je da će se sejati na manjim površinama, a mnogi će odustati od đubrenja, kaže Đokić.

"Mnogi kažu da će kasnije koristiti ureu, što se nikako ne preporučuje jer su nam i ovako kisela zemljišta. Kukuruzu je potreban i fosfor i azot, ali kada su ovakve cene, poljoprivrednici jednostavno odustaju od kupovine i đubrenja." 

Protesti: Bez dogovora sa ministrom - uskoro se oglašava Vlada

Đubrivo koje je prošle godine koštalo 39 dinara, ove je 149. Drastično su poskupela i azotna đubriva, a da bi se postigli prinosi od 10 tona kukuruza po hektaru, potrebno je da se u zemljište unese određena količina đubriva. Kod pšenice ili soje, ostaje deo azota u zemljištu, ali kada je u pitanju kukuruz, on crpi zemljište i moraju se unositi optimalne količine novog đubriva.

"Sada predstoji zatvaranje brazda, mi uvek preporučujemo da se azot, fosfor i kalijum unosi pod brazdu i da se onda tanjira. Vlage za sada ima dovoljno u zemljištu, a jedini problem može nastati u maju mesecu kada uglavnom dolazi do isušivanja zemljišta zbog povećanja temperatura."


Tagovi

Setva kukuruza Stoka Goveda Milutin Đokić Mineralno đubrivo Hibridi kukuruza


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ova godina biće rekordna po uvozu krompira, posebno iz Rusije i Belorusije. Kao razlog tome stručnjaci ističu sušnu prošlu godinu, te da je zbog toga rod podbacio. Ratko Vukićević, predstavnik proizvođača krompira, navodi da je proizvodnja... Više [+]