Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malo povrće
  • 21.11.2019. 12:00

Za zimske dane - najzdravije je mikropovrće

Mikropovrće je bogatije od četiri do četrdeset puta hranivima od gajenih povrtarskih vrsti i ima veliki uticaj na izlučivanje otrova i teških metala iz organizma, kao i za jačanje imuniteta.

Foto: Jana Mitrović
  • 573
  • 27
  • 0

Gajenje mikropovrća poslednjih godina postaje sve popularnije kako u svetu tako i kod nas u Srbiji. Ove gajene vrste predstavljaju mladi izdanci povrća koji se koriste u ishrani. Veći su od klica, a manji od rasada. Najčešća visina u trenutku korišćenja je od 2,5 - 10 centimetra, u zavisnosti od biljne vrste. Odlike ovog malog povrća su: intezivan ukus, visok sadržaj vitamina (C, E i K) kao i minerala, vlakana, aminokiselina i proteina. Gajenje je jednostavno, moguće i na prozorskoj dasci.

Najpodesniji su prozori na južnoj strani koji imaju dovoljno svetlosti čitavog dana koje je neophodno mladim biljkama za normalan rast (do 12 sati dnevne svetlost). U nedostatku dnevne svetlosti, može da se primeni i dopunsko veštačko osvetljenje, kako se mlade biljke ne bi izduživale i bile podložne bolestima i kako bi postigle što veći stepen kvaliteta. Najčešće se u ishrani koriste razne salate, potočarka, bosiljak, kupusnjače, cvekla, korijander, pšenica, motovilac, grašak, amarant, luk iz semena, rukola, spanać, cikorija, dragoljub i brojne druge vrste.

Atraktivno povrće crvene boje

Najukusnije su kupusnjače, a kulinari najčešće za dekoracije primenjuju mikropovrće crvene boje. Uzagaja se radi malih hrskavih izdanaka, kao i atraktivnog izgleda. Začinske biljke koje su idealne za ovo gajenje i brzo rastu su: bosiljak, korijander, gorušica, a izuzetno su ukusni suncokret i dragoljub.

Seme koje se koristi mora biti kvalitetno, netretirano, poželjno da potiče iz organske proizvodnje kako bi i mikropovrće bilo što kvalitetnije. Ono je bogatije od četiri do četrdeset puta hranivima od gajenih povrtarskih vrsti i ima veliki uticaj na izlučivanje otrova i teških metala iz organizma, kao i za jačanje imuniteta. Za uspešno gajenje neophodna je plitka posuda koju se puni supstratom. Ove posude trebale bi da budu najmanje osam centimetara i da na dnu imaju rupice za drenažu (odvod suvišne vode).

Kvalitetan supstrat kao preduslov

Supstrat treba da ima određeni kvalitet - namenjen za gajenje rasada na organski način. Debljina sloja trebalo bi da se kreće od četiri do šest centimetara i najčeće zavisi od veličine semena. Pre setve, supstrat zalivamo vodom, setvu obavljamo gusto, ali ne sme da bude ni pregusto. Posejano seme se prekrije tankim slojem supstrata, zalije prskalicom i posuda se prekrije tankom folijom.

Optimalna temperatura za klijanje, nicanje i porast mikropovrća treba da je oko 20ºC. Zalivanja se vrši prskanjem, najčešće manjim prskalicama jer klasično zalivanje može da ispere tanak sloj supstrata. Folija se stavlja kako bi zadržala vlagu u zoni semena i osigurala bolje nicanje. Mikropovrće se zaliva redovno ali nikako preterivati jer može da dođe do pojave buđi i propadanja biljaka.

Mikropovrće - lako za proizvodnju

Razvojni ciklus mladih biljčica traje 10 - 15 dana. Berba se obavlja ručno, makazama. Značaj mikropovrća ima veliku prednost jer sa malim količinama hrane, organizam dobija mnogo hranljivih materija jer biljke u toj fazi još koriste energiju za rast klice pa imaju visoku koncentraciju vitamina, minerala, proteina, aminokiselina, enzima i vlakna, objašnjava diplomirani inženjer povrtarstva, Dragan Mijušković, iz PSSS Jagodine.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Mikro povrće Mlade biljke Gajenje rasada Posejano seme Optimalna temperatura Razvojni ciklus Dragan Mijušković

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D