Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tikvice
  • 12.11.2022. 16:30
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Lukino selo

Za tikvice plodored nije bitan - rod nikada neće izostati

Ovo povrće bere se u ciklusima i brzo raste. U odnosu na druge povrtarske vrste, rod je svake godine stabilan.

Foto: Depositphoto/IharZaiko
  • 148
  • 9
  • 0

Šandor Balanji bavi se povrtarskom proizvodnjom različitih proizvoda u Lukinom Selu u Srednjobanatskom okrugu. Tikvice proizvodi u prethodnih 15 godina na istoj površini. On godišnje ima dve ture na 1.000 kvadratnih metara

"Imamo dva oblika pakovanja. Jedan su 'bebi' tikvice koje pakujemo do pola kilograma i takve ih prodajemo. Takođe, imamo veće za punjenje i pohovanje, gde dva do tri komada idu u kilogram i prodajemo ih na merenje", rekao je Balanji. 

Veće tikvice su manje tražene, pa ih ovaj povrtar bere dok su male, jer su interesantnije kupcima. Ovo povrće bere se u ciklusima i brzo raste, a u odnosu na druge povrtarske vrste, rod je svake godine stabilan. 

"Prinosi su uglavnom uvek sigurni, to je kod tikvica jedna bitna karakteristika", istakao je ovaj povrtar na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva. 

Prinos - pet tona na 1.000 kvadrata

Leti, kada je manja potražnja onda se skidaju veće tikvice, kako bi se manje razvijale. To se isto ubraja u prinos, ali se kao organsko đubrivo vraća u zemlju. Prinos na 1.000 kvadratnih metara je pet tona, ali je realizacija na tržištu svega 40 odsto. Cena pakovanja do pola kilograma u Beogradu na pijaci se prodavala za 150 dinara, dok je veleprodajna cena bila 10 odsto jeftinija. Veće su bile jeftinije ove godine i cena se prilagođavala tržištu. Ovo povrće ima brz rast u kratkom vremenskom periodu i mora se brzo ubrati sa njive. 

Balanji ističe da nema velikog posla oko ove povrtarske vrste. Navodnjavanje je od velike važnosti, pogotovo na početku vegetacije. Neophodno je napraviti dovoljan razmak između biljaka i uklanjati korove. Kada se tikvice zakorovljene u avgustu mesecu i imaju dovoljno vlage, uz rastresito zemljište, daju rod do prvih mrazeva. 

Kod tikvica nema greške?

Ovaj organski proizvođač je ukazao da u prethodnih 15 godina tikvice nisu nikada podbacile i da sa njima nije bilo problema. Bitna stvar u kompletnoj proizvodnji ovog povrtara je organsko đubrivo, odnosno zelena masa iz proizvodne godine koja mora da bude u zemljištu tokom cele zime, kako bi se odvijao proces razgradnje do proleća. 

"Plodored nije bitan za proizvodnju tikvica, jer se one mogu uvek na istim površinama posejati, uz adekvatnu pripremu zemljišta i navodnjavanje", kaže Balanji i dodaje da u tom slučaju prinos nikada neće podbaciti.

Balanji kaže da kod tikvica plodored nije bitan (Foto: Dragan Prvulović).

Tikvice su veoma popularno povrće koje stiže rano, a može da daje plodove do kasne jeseni. Njihovi plodovi se odlikuju različitim oblicima, veličinama, bojama i ukusima, a koriste se dok su još nezreli.

Nalazimo ih u skoro svakoj bašti, a odabirom sorti različitog perioda vegetacije i sukcesivnom setvom su vrsta koja najduže plodonosi. Od setve do plodonošenja potrebno je da prođe od 30 do 40 dana, a optimalno vreme stvaranja plodova je do tri meseca od setve - posle toga opada.


Tagovi

Šandor Balanji Proizvodnja tikvica Prinos tikvica Navodnjavanje tikvica Rod tikvica Plodored


Autor

Dragan Prvulović

Više [+]

Poljoprivredni novinar i voditelj emisije "Agročas"

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]