Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompir
  • 26.12.2020. 14:00

Za proizvodnju ranog krompira važno naklijavanje

Naklijavanje se obavlja pet do šest nedelja pre sadnje u suvim i čistim prostorijama. Potrebna optimalna temperatura je oko 15 stepeni, a vlažnost vazduha oko 90 odsto, navodi stručnjak za povrtarstvo PSSS Jagodina Dragan Mijušković.

Foto: Depositphotos/markit
  • 189
  • 38
  • 0

Za postizanje stabilnih i kvalitetnih prinosa krompira neophodan je izbor kvalitetnog sadnog materijala kao i dobra agrotehnika, đubrenje i zaštita. Kvalitetno seme, bez obzira na cenu, predstavlja glavni preduslov za visok prinos i dobar kvalitet, ističe stručnjak za povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Jagodina Dragan Mijušković.

Veliki broj proizvođača koji žele raniji izlazak na tržište u cilju bržeg i boljeg nicanja krompira obavljaju naklijavanje.

Naklijavanjem krompira do dobrog roda

Podsetimo, naklijavanje je proces tokom kojeg krtola krompira posle faze fiziološkog mirovanja prolazi niz procesa u kontrolisanim uslovima da bi dala zdrave i jake klice. Naklijale krtole imaju čitav niz prednosti u odnosu na one koje nisu podvrgnute procesu naklijavanja. Tako se na primer dobijaju krtole čija je klijavost 100 odsto, krompir niče ranije, a nakon nicanja odmah dolazi do ukorenjivanja i bržeg i ujednačenijeg rasta.

Za sadnju potrebni su adekvatni uslovi

Naklijavanje se obavlja pet do šest nedelja pre sadnje u suvim i čistim prostorijama. Potrebna optimalna temperatura je oko 15 stepeni, a vlažnost vazduha oko 90 odsto.

Krupnije krtole imaju uglavnom veći rod, pod uslovom da su zdrave. Sitne krtole isto mogu da daju dobar rod ako su zdrave neizrođene i kvalitetne.

Krompir treba saditi kad se steknu povoljni zemljišni uslovi - zemljište na dubini od 10-15 cm zagreje se na pet do 10 stepeni. Prerana sadnja nosi rizik od ranih mrazeva, a kasna smanjuje prinos i do 20 odsto, navodi Mijušković.

Sadnja krompira u plasteniku - šta treba znati?

Takođe, već sada se mogu stvoriti uslovi za proizvodnju krompira u zaštićenim prostorima u poslednje vreme zauzima sve veće površine, jer povrtari na tržište izlaze sa mladim krtolama krompira već tokom proleća (aprila i maj). U zavisnosti od planiranog plasmana, planira se i rok sadnje. 

Norma semena zavisi od krupnoće i gustine sadnje i kreće se od 1.200-3.500kg/ha, najčešće oko 1.750 kg/ha. Razmak sadnje treba da bude okvirno 25-30 x 50-60 cm, a dubina sadnje osam do 10 cm. U zavisnosti od sortimenta dužina vegetacije je oko 60-150 dana.

Uspostaviti pravilan plodored

Bitna mera za postizanje stabilnih prinosa neophodna mera je održavanje umerene vlažnosti zemljišta, jer usled nedostatka vlage dolazi do pucanja i deformacije krtola što znatno smanjuje prinos i tržišnu vrednost, objašnjava jagodinski stručnjak.

Pet saveta za veći prinos krompira

Može se gajiti u monokulturi ali za siguran i stabilan rod neophodno je uspostaviti pravilan plodored, na taj način smaljićemo broj nematoda. Najbolji predusevi za krompir su lucerka, crvena detelina i travno detelinske smeše, koje mogu povećati prinos i do 20 odsto. S jeseni obaviti duboko oranje uz unos 30 tona zgorelog stajnjaka po hektaru, a od mineralnih đubriva najbolja su đubriva formulacije NPK 10:20:30, 8:16:24, 7:20:28, 6:12:24 i sličnih formulacija.

Važna međuredna kultivacija

Neophodne mere nege su međuredna kultivacija koja se izvodi po nicanju useva, na manjim površinama ogrtanje kada je biljka visine 15-20 cm, gde je mehanizovana proizvodnja i na većim površinama prilikom sadnje mašine formiraju bankove. Zaštita od bolesti i štetočina je neophodna i mora biti pravovremena, jer svako kašnjenje tretmanima može znatno smanjiti prinos.

Kombinacijom svih navedenih mera, kvalitetnom obradom, đubrenjem, plodoredom, preventivom i zaštitom od bolesti, štetočina i korova dobijaju se kvalitetni i stabilni prinosi, zaključuje Mijušković.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Naklijavanje krompira Sadnja krompira Dragan Mijušković Predusev krompiru Zalivanje Zaštita od bolesti


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.