Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj tikvica
  • 17.05.2022. 07:30

Za dobar rod tikvica: Berite ih redovno i zaštitite od bolesti i štetočina

Najčešća oboljenja koja smanjuju rod su pepelnica, plamenjača, viroze i truleži. Od štetočina najveće probleme zadaju lisne vaši i puževi

Foto: Depositphotos/LeoniekvanderVliet
  • 1.179
  • 43
  • 0

Tikvice su veoma popularno povrće koje stiže rano, a može da daje plodove do kasne jeseni. Njihovi plodovi se odlikuju različitim oblicima, veličinama, bojama i ukusima, a koriste se dok su još nezreli.

Nalazimo ih u skoro svakoj bašti, a odabirom sorti različitog perioda vegetacije i sukcesivnom setvom su vrsta koja najduže plodonosi.

Berite ih redovno

Od setve do plodonošenja potrebno je da prođe od 30 do 40 dana. Optimalno vreme stvaranja plodova je do tri meseca od setve, a posle toga opada.

Prinos po žbunu tikvice zavisi od sorte ili hibrida, agroekoloških uslova, momenta berbe. Kreće se od 1,5 do sedam kilograma po biljci. Neke sorte formiraju mnogo manjih plodova, a druge manji broj većih. Uslovi će diktirati dinamiku rasta, razvića i plodonošenja. Biljke ne treba saditi pregusto. Za dobar rod neophodno je dovoljno vlage, hraniva i odgovarajuća zaštita.

Prolećna setva tikvica - kako ih brati kroz celu sezonu?

Termin berbe ima veliku ulogu u formiranju plodova. Kada ostavimo tikvu da raste, ona će crpiti vlagu i hraniva. To će sprečiti formiranje novih plodova.

Zaštita biljaka

Najčešća oboljenja koja smanjuju rod su: pepelnica, plamenjača, viroze i truleži. Od štetočina najveće probleme zadaju lisne vaši i puževi.

Kod pojave prvih simptoma na listovima potrebno je otkinuti i ukloniti list, ali treba znati da će svako uklanjanje lista koji se nalazi pre ploda umanjiti ishranu i prinos.

Broj plodova zavisi od sorte (Foto: Depositphotos/CatherineL-Prod)

Od prirodnih sredstava kao zaštita od pepelnice koriste se preparati na bazi sode bikarbone, sumpora ili pepela.

Soda bikarbona je odlično sredstvo za zaštitu, a najbolje je kada se koristi u kombinaciji s mlekom. Treba vam jedna litra mleka, jedna supena kašika sode bikarbone i devet litara vode. Sve se dobro izmeša i koristi za tretiranje. Osim pepelnice, sredstvo će delovati i preventivno protiv plamenjače i kao folijarno đubrivo.

Za sredstvo na bazi pepela biće vam neophodno jedan kilogram pepela koji se rastvori u 10 litara vode. Kako bi bolje prijanjalo može se dodati malo eko sapuna.

Domaći sapun za pranje odeće u zaštiti bilja

Treće sredstvo je na bazi koloidnog sumpora i priprema se od devet litara vode i jedne litre supora.

Kao zaštita od brojnih oboljenja i štetočina (lisne vaši), veoma efikasno biće sredstvo na bazi belog luka u koje zbog boljeg prijanjanja možemo dodati malo organskog sapuna.

Odličnim su se pokazala sredstva na bazi gorušice, lukovine crvenog luka, preslice, surutke, divizme.

Puževi mogu potpuno uništiti mlade biljke. Starije izbegavaju, ali su im poslastica cvetovi i mladi plodovi. Veoma često možemo primetiti da biljke nemaju plodove. Pažljivim posmatranjem možemo videti da su ostale drške cvetova. To nam je znak da trebamo delovati na suzbijanju puževa.


Tagovi

Tikvice Zaštita tikvice Uzgajanje tikvice Plodovi tikvice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]