Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vršna trulež
  • 15.05.2020. 18:00

Vršna trulež plodova paprike i paradajza - kako je sprečiti?

Vršna trulež se u većini slučajeva pojavljuje zbog suše ili previše vlage i to ne zato što biljkama nedostaje kalcijuma nego jer zbog navedenih razloga ne može da ga usvoji.

Foto: Depositphotos/MilaUsmanova
  • 23.357
  • 134
  • 1

Vršna trulež se često javlja na paprici i paradajzu. Nije uslovljena patogenom već se radi o fiziološkom poremećaju. Najčešće nastaje za vreme sušnih razdoblja ili pak prekomerne vlage, a glavni uzrok je nedostatak kalcijuma. Osim na ove dve kulutre, može se da se javi i na patlidžanu i dinjama.

Simptomi mogu da se zamene plamenjačom

Možete da je zapazite neposredno uz vrhove mladih plodova u vidu malih vodenastih zona koje se brzo povećavaju i tamne. Često povrtari ove prve simptome zamene plamenjačom jer su vrlo slični. Kasnije, na mestu koje je zahvaćeno vršnom truleži nastaju ulegnuća smeđe do crne boje. Na kraju se na odumrlo tkivo nasele saprofitske gljivice, pa se zahvaćena zona ploda osuši.

Zašto dolazi do vršne truleži?

Nastaje kao posledica fizioloških poremećaja u usvajanju kalcijuma. Pojavljuje se na kiselim zemljištima koja imaju manjak kalcijuma kao ili je njegovo usvajanje iz zemlje otežano. Takvi uslovi obično nastaju kada je zemlja suva, kada nakon suše padnu obilnije kiše ili kada prekasno počne da se navodnjava, piše dr.sc. Zdravko Matotan u Glasniku zaštite bilja (4/2009).

Negujte paradajz kokošijim i đubrivima koje imate na gazdinstvu

Koren usvaja kalcijum u vidu vodene tečnosti i putem žila ga transportuje u ostale delove biljke. U biljci je on gotovo nepokretan i ne može da se premešta iz jednog dela u drugi. Zbog toga se simptomi njegovog nedostatka pojavljuju na najmlađim delovima, a to su plodovi u razvoju. Do vršne truleži može doći i zbog oštećenog korena jer nije u mogućnosti da snabde biljku kalcijumom, a to se često događa međurednom kultivacijom, napadom raznih štetočina kao i biljnih bolesti.

Kao što smo spomenuli, do ovog poremećaja najčešće dolazi u uslovima dužeg sušnog razdoblja kada se većina vodenog tela s kalcijumom kroz biljku usmerava prema listovima, tako da do plodova ne dolazi dovoljna količina ovog hranjivog elementa što sprečava razvoj ćelija i uslovljava se odumiranje tkiva.

Pazite na đubrenje azotom i pH zemljišta

Preobilno đubrenje azotom utiče na vegetativni rast, te stvaranje bujne lisne mase koja ima veliku transpiracijsku površinu pa tako listovi imaju pojačanu akumulaciju kalcijuma na račun plodova. Tla koja imaju nizak pH, odnosno ona koja su kisela imaju problem s nedostupnošću ovog elementa. Stoga je važno uraditi analizu zemljišta pre sadnje biljaka.

Kako i zašto zakidati vrhove i zaperke biljaka?

Ovom poremećaju doprinosi duže razdoblje visokih temperatura, ali i ožegotine od sunca. U proizvodnji na otvorenom teško je zaštititi biljke, dok kod zaštićenih prostora može da se sprovede zasena. Važno je razmišljati unapred i ne skidati sve zaperke, odnosno ostaviti više lisne mase kako bi na taj način zaklonili plodove.

Šta možete da učinite kako bi izbegli vršnu trulež?

Važna i glavna mera je izbegavati uslove koji pogoduju pojavi vršne truleži plodova, jer je jedino tako moguće sprečiti. Važno je redovno i pravilno zalivanje, a poljoprivrednici često prave i jednu grešku. Tek kada je primete, počnu da dodavaju kalcijum u zemljište bez obzira je li to potrebno ili nije. Time bespotrebno troše novac, a zemlja postaje prezasićena ovim elementom.

Rezidba paprike: Kod bujnih sorti dobar je uzgoj na dve grane

Kako je već rečeno, primena folijarnih đubriva koja sadrže kalcijum kada se uoče simptomi vršne truleži male je efikasnosti. Važna je njena preventivna primena, odnosno pre nego nastupe simptomi, a to se obično radi kada plodovi prve etaže počnu da se razvijaju.

Na tržištu postoje razna prirodna mineralna sredstva od kalcita i slično kojima možete da prihranjujete biljke, a za uzgoj na manjim površinama možete pripremiti čaj od ljusaka jaja, čiji recept pogledajte ovde.

Za kraj, imajte na umu jednu važnu činjenicu - vršna trulež se u većini slučajeva pojavljuje zbog suše ili previše vlage i to ne zato što biljkama nedostaje kalcijuma nego jer ga zbog navedenih razloga ne može usvojiti.


Tagovi

Vršna trulež plodova Vršna trulež paprike Vršna trulež paradajza Fiziološki poremećaj Mrlje na paradajzu Mrlje na paprici


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]