Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj sočiva
  • 08.03.2020. 18:00

Vreme je za setvu sočiva: Poštujte plodored!

Sočivo se seje u martu, uskoredno, na dubinu oko pet centimetra i na međuredni razmak 12-15 cm. Može rasti na različitim tipovima zemljišta, ali teška tla mogu dovesti do smanjenog prinosa. Peskovito-ilovasta tla su najbolja za uzgoj.

Foto: Depositphotos/yupiramos
  • 178
  • 4
  • 0

Sočivo (Lens culinaris) je jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki koja se kod nas nešto ređe uzgaja, a jedan od razloga je to što stare sorte imaju slabiju rodnost. Samooplodna je biljka koja naraste do visine od 0.5 m.

Ima slične morfološke i biološke osobine kao i ostale mahunarke. Koren mu je vretenastog oblika, stabljika je zeljasta s parno perastim listovima koji na vrhu imaju viticu. Cvetovi se nalaze u grupama, smešteni su u pazuhu listova, a plod je mahuna u obliku romboida s jednom do tri semenke. Vegetacijski period traje od 70 do 120 dana.

Osetljivo je na minuse, a može podneti sušna razdoblja

Sočivo je osetljivo na temperature u minusu i može stradati za vreme blagog mraza. Najniža temperatura klijanja je četiri do 6°C, ali je tada klijanje jako sporo pa se obavlja na oko 7-8°C. Pri temperaturi 24 °C i umerenoj vlazi vazduha i tla, najbolji je rast i razvoj.

Grašak možete da sejete već krajem marta

Nema velikih zahteva za vodom i jako dobro može podneti sušu. Isto tako dobro podnosi stagnirajuću vodu nakon obilnijih kiša. Jedino vreme kada je osetljiv na manjak vode su tokom cvetanja, oplodnje i formiranja zrna.

Priprema zemljišta i način setve

Ova mahunarka se obavezno mora uzgajati u plodoredu. Najbolje predkulture su joj okopavine (krompir, šećerna repa) đubrenja stajnjakom. Ne bi se smelo da se seje na istoj površini četiri ili pet godina. 

Osnovna obrada zemljišta se u zimskom periodu izvodi na 25 cm dubine da bi zemljište dobro smrzlo. Predsetvenu pripremu treba izvesti tako da gornji sloj zemljišta (debljine do osam centimetra) bude sitno rastresit. Sočivo se seje u martu, uskoredno, na dubinu oko pet centimetra i na međuredni razmak 12-15 cm. Može da raste na različitim tipovima tla, ali teška tla mogu dovesti do smanjenog prinosa. Peskovito-ilovasta su najbolja za uzgoj.

Rano proleće idealno za setvu boba

Što se tiče uzgoja u hladnijim klimama, može se sejati prvo u saksije, a kad otopli presaditi ga u tlo. 

U ekološkoj proizvodnji, kako bi seme pre niklo, pre same setve može se namakati u čaju od kamilice, valerijane ili preparatu od vode i komposta, a što potiče brži rast i daje zdravije biljke. 

Đubrenje

Azotna đubriva upotrebljavaju se u manjim količinama i to samo radi snabdevanja hranivima u prvim fazama razvoja biljke. Kasnije ona sama usvaja atmosferski azot te na taj način podmiruje svoje potrebe. Prilikom osnovnog đubrenja najbolje je dodati od 500 do 600 kg NPK 7-14-21 ili 8-16-24.

Kako posejati i uzgajati pasulj

U ekološkoj proizvodnji koristi se zreli stajnjak ili kompost biljnih ostataka s sopstvenog gazdinstva. Stajsko đubrivo mora biti potpuno zrelo jer se u protivnom za njegovu razgradnju troši mnogo vode, što se negativno može odraziti na rast i razvoj uzgajanih biljaka. Kompost je ekološki najprihvatljivije đubrivo.

Što se tiče uzgoja, nema nekih većih problema s parazitima. Može se pojaviti samo rđa, a tada je biljku potrebno iskopati i spaliti.

Kada se sočivo bere?

Kada mahune pri dnu biljke postanu smeđe, a one koje su više na stabljici požute, pravo je vreme za početak berbe sočiva.

Ova biljka sazreva neujednačeno, pa veliku pažnju treba posvetiti berbi.

Zrno se nalazi u mahunama i to najčešće dva do tri zrna, smeđe ili zelene boje, iako se mogu naći i narandžasta, crvena, žuta ovalna ili okrugla zrna. Prečnik zrna kod sitnosemenih sorti je tri do šest milimetara, dok se kod krupnosemenih sorti sočiva on kreće od šest do devet. Ova biljka sazreva neujednačeno, pa veliku pažnju treba posvetiti berbi.

Jedna od najzdravijih namirnica na svetu

Ova mahunarka smatra se jednom od najzdravijih namirnica na svetu. Bogata je vlaknima, ugljenohidratima, proteinima, vitaminima grupe B, a od minerala sadrži velike količine gvožđa i cinka. Prema istraživanjima, redovna ishrana sočivom pomaže pri regulisanju težine jer povećava osećaj sitosti. Sočivo je idealno za dijabetičare, trudnice, anemične osobe.


Tagovi

Uzgoj sočiva Setva Berba Đubriva Plodored Ekološki uzgoj Vitamini Vlakna


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.