Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rotkvice
  • 14.03.2020. 18:00

Vreme je za setvu rotkvice: Velike doze azota mogu uveliko smanjiti prinose

Seje se nakon kulture koja je đubrena organskim gnojivima, a dobro se uklapa i kao pretkultura i kao naknadni usev.

Foto: JumpStory
  • 180
  • 6
  • 0

Rotkvica je jednogodišnja biljka koja se može uzgajati kao proletna i jesenska kultura. Nije zahtevna za uzgoj, a iako je nama većinom poznata samo kao crvena može biti još i crna, žuta, zelena i u grimiznoj boji.

Uzgaja se zbog zadebljalog hipokotila koji se na donjem delu produžuje u tanki pravi koren, a na gornjem delu ima vrlo skraćenu stabljiku s rozetom lišća. Cvetovi su skupljeni u grozdasti cvet. Plod je komušica s tri do pet semenki svetlo smeđe boje i nepravilno okruglog oblika. U jednom grama može biti 100 do 200 semenki.

Najbolje će rasti pri umerenim temperaturama oko 17°C

Podnosi temperature ispod nule, ali da bi rasla, minimalna potrebna temperatura joj je oko 5°C. Jako brzo sazrevaju, a najbrže će rasti pri umerenim temperaturama oko 17°C.

Kako obaviti kvalitetnu prihranu povrća?

Pored toga što voli umereno toplo vreme, voli i dosta vlage. No, treba pripaziti jer u slučaju da je koren već zreo ili neposredno pred branje, ako dođe do intenzivne kiše nakon sušnijeg perioda može doći do njegovog pucanja.

Seje se u martu, aprilu i septembru

Rotkvica ima jako plitak koren i zato joj najbolje odgovara lagano, humusno tlo, dobre strukture, koje nakon obilnih kiša ne stvara pokoricu. Plodored iznosi tri godine i nije poželjno sejati je odmah nakon drugih kultura iz iste porodice. Seje se nakon kulture koja je đubrena organskim gnojivima, a dobro se uklapa i kao pretkultura i kao naknadni usev.

Plodored za rotkvicu je tri godine i nije poželjno sejati je odmah nakon drugih kultura iz iste porodice.

Najbolje vreme za uzgoj rotkvica je mart, april i septembar. Setva se obavlja na dobro usitnjenom tlu, u redove razmaka od 14 cm, na dubinu od jednog centimetra, s razmakom između semena pet centimetra. Ako su uslovi povoljni, seme će niknuti već za pet dana.

Pripazite, velike doze azota mogu smanjiti prinose

Ako je prethodno na tlu bio pasulj ili grašak, znači da je zemlja bogata azotom pa nije potrebno đubrenje. Velike doze mogu smanjiti kvalitet prinosa, a u slučaju da ju je potrebno obaviti, radi se jednom i to neposredno pre setve.

Od mera nege useva najvažnije je pravovremeno navodnjavanje, tako da vlaga zemljišta ne padne ispod 60  odsto poljskog vodnog kapaciteta. Za vreme vrelih dana potrebno je dnevno navodnjavanje.

Za dobar rod, rotkvicu sadite sa šargarepom

Treba pripaziti na puževe, buhača i lisne vaši jer joj oni mogu stvoriti probleme.

Berba je moguća već nakon tridesetak dana

Jako brzo sazrevaju i ako su povoljni uslovi, berba može biti već nakon tridesetak dana, a najbolje je obaviti pre same upotrebe jer brzo vene. Zbog kratke vegetacije, mogu se obaviti čak četiri setve, ako se ona obavlja svakih 10 dana. Na manjim površinama bere se ručno čupanjem, dok kod onih većih mašinski.

Najznačajnije bolesti i štetočine biljaka

Prava vitaminska bomba

Rotkvice su prave vitaminske bombe, a osim vitamina bogate su i mineralima te poseduju brojna lekovita, antibakterijska i antigljivična, a pomaže i u lečenju žutice.

Ima slatkast, pomalo gorčast ukus, a iako se najviše konzumira koren, listovi su isto odlični u salati ili ih se može pripremiti u varivu.  


Tagovi

Uzgoj rotkvice Setva Berba Plodored Đubrenje Štetočine Temperatura Vitamini i minerali


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!