Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrotehničke mere
  • 24.09.2022. 10:30

Vreme je za novi režim u plastenicima - šta se menja?

U nekim momentima u zatvorenom prostoru imaćemo povećanu vlažnost vazduha i povećanu temperaturu što su idealni uslovi za stvaranje infekcija.

Foto: Depositphotos/valphoto
  • 130
  • 19
  • 0

U ovom vremenskom periodu u zatvorenom prostoru najčešće se uzgaja paprika, paradajz i krastavac. Niske jutarnje temperature mogu negativno da utiču na oplodnju, zametanje i rast plodova, kao i rad korenovog sistema. Tako da bi trebalo preduzeti određene agrotehničke mere u cilju ublažavanje nepovoljnih i stresnih uslova za biljku.

Najznačajnije mere u ovom periodu su: navodnjavanje i prihrana, kao i provetravanje zatvorenog prostora, navode iz Savetodavne službe Ministarstva poljoprivrede RS.

Navodnjavanje i prihrana

Što se tiče navodnjavanja potrebno je uspostaviti sistem sa smanjenom normom, a češćim intervalima i to u delovima dana kada temperatura počne da raste do svog maksimuma. Uz to, poželjno bi bilo, sistemom fertirigacije, prihraniti aminokiselinama i biostimulatorima da bi biljku što bolje pripremili i ojačali za stresan period. Aminokiseline se mogu dodati tretiranjem preko lista.

Jesenje održavanje plastenika - šta sve treba napraviti?

Prihranu NPK đubrivima izvoditi prema dosadašnjem planu uz redukciju ako su temperature ispod dozvoljenih (dnevne temperature ispod 10 stepeni Celzijusa). Kontinuitet prihrane moramo održati zato što biljke imaju određen broj plodova na sebi koje moraju da hrane i održavaju u životu. Na kraju stresnog perioda zajedno sa navodnjavanjem prihraniti humidnim kiselinama da bi koren biljke što više aktivirali i inicirali rast korena, a samim tim i povećali njegovu usvajajuću moć.

Uspostavite sistem sa smanjenom normom, a češćim intervalima (Foto: Depositphoto/Photozirka)

Zatvaranje i otvaranje

Pored posebnog plana navodnjavanja i prihrane, provetravanje zatvorenog prostora je jako bitno. Kada su noćne temperature ispod 10 stepeni Celzijusovih, plastenik treba zatvoriti nešto ranije.

Zatvaranje se vrši postepeno iz razloga da bi temperatura u prostoru do zalaska sunca bila što ravnomernija i da bi se na neki način akumulirala toplota u zatvorenom prostoru određen vremenski period i posle zalaska sunca. Isto tako postepeno otvaramo ujutru iz razloga da što više smanjimo temperaturnu razliku između zatvorenog prostora i okoline.

Pratiti stanje biljke i vršiti preventivna tretiranja protiv plamenjače i pepelnice, kao i protiv štetnih insekata. Jer, u nekim momentima u zatvorenom prostoru imaćemo povećanu vlažnost vazduha i povećanu temperaturu, što su idealni uslovi za stvaranje infekcija.


Tagovi

Plastenik Navodnjavanje Prihrana Temperature Agrotehničke mere Provetravanje plastenika


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D