Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine paradajza
  • 12.08.2021. 14:00

Visoke temperature ubrzale razvoj moljca paradajza - koje mere preduzeti?

Sada je ključni momenat za sprovođenje svih raspoloživih mera borbe kako bi se sprečilo dalje podizanje populacije ove štetočine i u odsustvu adekvatnih mera sprečilo potpuno uništenje biljaka i propadanje proizvodnje.

Foto: PIS Srbija
  • 194
  • 29
  • 0

Moljac paradajza (Tuta absoluta) je najznačajnija štetočina u proizvodnji paradajza u zatvorenom prostoru. Naročito su ugroženi usevi iz druge sadnje paradajza. Na feromonskim klopkama postavljenim u useve paradajza beleže se visoke brojnosti ove štetočine, a vizuelnim pregledom biljaka u proizvodnji u zatvorenom prostoru registruje se prisustvo larvi i oštećenja od njihove ishrane u vidu mina na listovima, prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Trend veoma visokih temperatura vazduha koji prati proizvodnju proteklih mesec i po dana i koji se najavljuje i za naredni period izuzetno pogoduje razvoju moljca paradajza. U ovakvim uslovima, razvoj štetočine je ubrzan, smanjuje se potrebno vreme za razvoj svakog stadijuma i omogućava se razvoj većeg broja generacija, te je i rizik od šteta u tom slučaju veći.

Kako se rešiti moljca paradajza na povrtarskim vrstama?

Inače, ova štetočina napada i papriku, pasulj, krompir, duvan i druge useve. Štetočina razvija i do 12 generacija godišnje, što znači da je u plastenicima i na otvorenom prisutan tokom cele proizvodne sezone.

Mere suzbijanja

Sada je ključni momenat za sprovođenje svih raspoloživih mera borbe kako bi se sprečilo dalje podizanje populacije ove štetočine i u odsustvu adekvatnih mera sprečilo potpuno uništenje biljaka i propadanje proizvodnje.

Nepesticidne mere u cilju kontrole moljca paradajza su:

  • postavljanje feromonskih klopki za registrovanje prisustva i praćenje nivoa populacije, a takođe i za izlovljavanje imaga;
  • postavljanje vodenih klopki sa kojima je moguće još masovnije izlovljavanje odraslih jedinki;
  • postavljanje mreže protiv insekata na ulaz u objekat, kao i na mesta za provetravanja objekta;
  • uništavanje infestiranih biljnih delova;
  • uništavanje korova;
  • biološka borba, odnosno, upotreba prirodnih neprijatelja. Veoma efikasne predatorske stenice u kontroli moljca paradajza su Macrolophus pygmaeus i Nesidiocoris tenuis. Na našem tržištu postoji nekoliko komercijalnih preparata sa ovim stenicama poput Miracle, Nesibug i drugi.

Moljac paradajza: Gusenice mogu u potpunosti da unište usev

U slučaju prisustva korisnih organizama, treba koristiti selektivne insekticide prema preporuci proizvođača.

Pored nepesticidnih mera, u ovom momentu preporučuje se pregled biljaka na prisustvo jaja i larvi moljca paradajza i ukoliko se uoči njihovo prisustvo, primena nekog od registrovanih insekticida na bazi aktivne materije: 

  • hlorantraniliprol, 0,175-0,2 l/ha, karenca jedan dan
  • hlorantraniliprol + lambda-cihalotrin, 0,4 l/ha, karenca tri dana
  • indoksakarb, 0,17-0,25 l/ha, karenca tri dana

Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Moljac paradajza Tuta absoluta Štetočina paradajza Hemijsko tretiranje Nepesticidno tretiranje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!