Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljuta paprika
  • 07.11.2020. 18:00

Uzgojena najljuća bugarska paprika - 1. mjesto u svijetu još uvijek zauzima Carolina Ripper

Paprika naziva "Bugarska mrkva" trenutno se u zemlji smatra najljućom, a nova bi sorta trebala biti 8 puta ljuća. Na tržištu bi se trebala pojaviti u jesen 2021. jer patentiranje traje dvije godine. 

Foto: Depositphotos/arribalko (ilustracija)
  • 2.899
  • 130
  • 0

Darina i Hristo Rodinovi, proizvođači sadnica i vlasnici Vruće farme (Hot Farm) iz sela Strashimirovo u Bugarskoj, uspjeli su uzgojiti najljuću papriku u ovoj zemlji, a trenutno je u fazi patentiranja u Mađarskoj. 

"Križali smo dvije meksičke sorte - Red Habanero i Trinidad Moruga Scorpio koja je bila najljuća paprika na svijetu prije nego što se pojavila nova pod nazivom Carolina Ripper. Dobili smo papriku koju sijemo već 4. godinu za redom i svake godine nam je berba iste kvalitete. Nazvali smo je bugarski duh, pojašnjava za Agronovinite Darina. 

Od hobija do ozbiljnog posla

Rodinovi se poljoprivredom bave više od 25 godina. Kako i sami tvrde, sve su naučili sami iz knjiga i provedbom u praksi. Prije deset godina upustili su se u proizvodnju ljutih paprika. Danas imaju preko 300 sorti od kojih prave džem i umake, suše ih, zamrzavaju ili melju, prave od njih grickalice te prodaju. 

"Suprug i ja proizvodima i sadnice povrća. U početku nam je ovo sve bilo hobi, a onda smo se zaljubili u povrtlarstvo i saznali nebrojeno korisnih savjeta. Proučili smo svaku pojedinu korist, upotrebu i kombinaciju ljute paprike i vjerujte nam, nemaju ograničenja“, ističe poljoprivrednica.

Pesticid od čili paprike - kako ga pripremiti i koristiti

"Bugarska mrkva" naziv je trenutno najljućom paprikom u toj zemlji, a ova nova sorta trebala bi biti 8 puta ljuća. Na tržištu bi se trebala pojaviti u jesen 2021. jer patentiranje traje dvije godine. 

"Anketom smo otkrili kako 25% ljudi širom zemlje voli namirnice od nje, a 5% je doslovno ovisno o njoj. Vjerujem kako je redovita konzumacija razlog što je u zemljama odakle dolaze daleko manje slučajeva oboljelih od karcinoma“, kaže Darina. 

Carolina Ripper najljuća paprika na svijetu

Proizvođači ljutih paprika svake godine pronađu novu mješavinu hibrida, tla i temperature kako bi uzgojili sortu koja će biti među najljućima, ako ne i na prvom mjestu. Konkurencija je jaka, a pepperhead objavio je popis onih najljućih u 2020. godini. 

Inače, pikantnost paprika određuje se Scoville skalom (SHU) koja se kreće od 0 pa do 16 milijuna. 

Ove godine, prema Guinnessovoj knjizi rekorda prvo mjesto uspjela je zadržati Carolina Ripper, sorta koja je i u 2019. osvojila prvo mjesto s izmjerenih 2,2 milijuna SHU-a. Nastala je križanjem Bhut Jolokie i Habanero Red, a tvorac ove sorte je Ed Currie. 

Carolina papričica naraste od 100 do 120 cm u visinu. Grmolikog je rasta, ima velike i sjajne tamnozelene listove. Koristi se za izradu ljutih umaka širom svijeta. Osim u tom obliku, može se koristiti kao prah ili tucana ljuta paprika prilikom kuhanja raznih jela. Konzumiranje svježih preporučljivo je samo osobama koje imaju visoku toleranciju na bol i ljutinu.

Popis 10 najljućih paprika 2020: 

  1. Carolina Ripper ( 2,2 milijuna SHU)
  2. Trinidad Moruga Scorpion ( 2 mil.)
  3. 7 Pot Douglah (1,85 mil.)
  4. 7 Pot Primo (1,47 mil.)
  5. Trinidad Scorpion “Butch T” (1,46 mil.) 
  6. Naga Viper (1,35 mil.)
  7. Ghost Pepper (1,04 mil.)
  8. 7 Pot Barrackpore ( 1 mil.)
  9. 7 Pot Red- Giant (1 mil.)
  10. Red Savina Habanero (500.000)

Tagovi

Ljuta paprika Bugarski duh Carolina Ripper Guinnessova knjiga rekorda Nova sorta Scoville skala


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.