Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj luka
  • 05.11.2022. 13:30

Uzgoj mladog luka u plasteniku - od sadnje do zaštite

Za proizvodnju mladog luka najvažnije je očuvati listove zdravim, jer oni nose najveću težinu i celokupan prinos zavisi od njih.

Foto: Depositphotos/far700
  • 232
  • 48
  • 0

Sadnja luka u plasteniku se obavlja najčešće iz lukovice ili arpadžika, a nešto ređe direktnom setvom iz semena, iako u zadnje vreme postoji sve više hibrida koji su namenjeni za proizvodnju mladog luka kako u plastenika tako i na otvorenom.

Pre same sadnje, potrebno je očistiti plastenik, zatim đubrenje mineralnim i/ili stajskim đubrivima pa osnovnu i dodatnu obradu, navodi Živko Šašić iz Savetodavne službe Ministarstva poljoprivrede RS.

Vreme je za sadnju povrća u plastenicima

"Dodatna obrada se radi dok se ne postigne mrvičasto - graškasta struktura zemljišta veličine frakcija od 0,5 do pet milimetara. Dobro urađena završna obrada je jako bitna iz razloga lakše sadnje luka, a i najboljeg prijanjanja herbicida na zemljišnu površinu", ističe ovaj savetodavac.

Zaštita luka

Zaštita herbicidom se radi pre sadnje ili posle sadnje, a pre nicanja luka herbicidom na bazi aktivne materije: pendimetalin ili s-metolahlor. Isto tako, može se sprovesti i posle nicanja luka do faze šestog lista herbicidom čija je aktivna materija: oksifluorfen, klopiralid, kletodim, fluroksipir - meptil.

  Prihranu mladog luka obavljati azotnim đubrivima (Foto: Depositphotos/gabrielabertolini)

Doze primene se određuju na osnovu faze razvoje biljke, a najčešće dva puta s međusobnim vremenskim razmakom kako ne bi izazvalo oštećenje na listovima, jer za prodaju mladog luka najbitnije je zdrava i neoštećena lisna masa.

"Primenom fungicida sa aktivnom materijom: ciprodinil, fludioksanil, difenokonazol, propamokarb hidrohlorid radi se zaštita protiv sive i bele truleži luka, koja se na mladom luku prvo manifestuje kroz oštećenja na listovima, najčešće bele tačke po listovima, a zatim i na glavicama pa dolazi do njihovog truljenja i propadanja", kaže Šašić, dodavši da se insekticidom sa aktivnom materijom: acetamiprid, deltametrin radi se zaštita protiv lukove muve.

Jesenja setva luka - iza kojih kultura ga ne treba sejati?

Prvi simptomi se pojavljuju na listovima koji počinju da žute i propadaju, zatim larve uništavaju lukovicu. Štete od ovoga insekta mogu biti veoma velike ako se infekcija i početak razvoja bolesti ne primete na vreme. Primenom fungicida na bazi bakra radi se preventivna zaštita od plamenjače na mladom luku.

Napravite plan

Dakle, za proizvodnju mladog luka najvažnije je očuvati listove zdravim, jer oni nose najveću težinu i celokupan prinos zavisi od njih. Prihranu mladog luka obavljati azotnim đubrivima (KAN ili AN) u odnosu 50:50 za nitratni i amonijačni oblik azota, uz azot potrebno je dodati i kalcijum koji biljci daje sjaj i čvrstinu lista koja je jako bitna prilikom prodaje mladog luka.

"Pošto se proizvodnja mladog luka u plasteniku obavlja u jesenjom i zimskom periodu, koje je vreme magle, promena temperatura, padavina, smene sunčanih i oblačnih perioda, i tako dalje, dosta ranije dolazi do infekcija na biljkama koje teško možemo primetiti u početnim fazama, tako da često znamo zakasniti da tretiranjem", dodaje savetodavac, istakavši kako je najbolji vid zaštita - preventivna zaštita, odnosno napraviti plan za određenu biljnu kulturu i po njemu sprovesti tretiranja.

Provetravanje plastenika je obavezno (Foto: Depositphotos/Jim_Filim)

Takođe, provetravanje plastenika je obavezno tokom sveg vremena proizvodnje nezavisno od dnevnih temperatura, jer u njemu temperatura mnogo brže raste nego na otvorenom. Tako da se brzo stvore idealni uslovi za razvoj infekcije, povišena temperatura i povišena relativno vlažnost vazduha, čije posledice možemo primetiti tek nakon nekog vremena, najčešće nakon 10-ak dana.

Za ublažavanje stresnih situacija za biljku potrebno je sprovesti tretiranje biostimulatorima, aminokiselinama, kalcijumom, magnezijumom. Tretiranje se obično radi u kontinuitetu tako da bi biljka na taj način stvorila određenu otpornost na stresne situacije.


Tagovi

Mladi luk Uzgoj luka Plastenička proizvodnja Sadnja luka


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.