Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva šargarepe
  • 01.03.2021. 16:00

Uskoro kreće setva šargarepe, pravilno pripremite leje i zaštitite zasad

Za setvu šargarepe odaberite osunčane terene sa rastresitim zemljištem. Za svaki tip zemlje odaberite odgovarajuću sortu. Nakon toga, zaštitite je od šargarepine muve.

Foto: Bigstock/VICHAILAO
  • 851
  • 62
  • 0

Kraj zime i početak proleća sa prvim lepim danima, znak je da počinje setva raznih povrtarskih kultura. Skoro da nema bašte bez leje sa šargarepom.

Ona nije samo namirnica u gastronomiji, već je i izuzetno lekovita. Uzgoj ovog povrća je lagan i jednostavan.

Setva direktno u leje

Setva šargarepe obavlja se direktno na pripremljene leje. Kako bi dobili dobar rod, moraju da se ispoštuju njeni zahtevi. Uvek je treba sejati na osunčanim terenima. Neophodno je da zemljište bude propusno, bogato humusom, sa dobrim vodno-vazdušnim režimom. Najbolji predusevi su joj: kupus, paradajz, mahunarke, paprika. Na isto mesto možemo da je posejemo tek posle tri do četiri godine. Izbegavati da dođe posle srodnih i korenastih vrsta povrća, zbog pojave štetočina i zajedničkih oboljenja.

Površinski sloj zemljišta trebalo bi da bude usitnjen jer joj je seme sitno. Setva se obavlja na dubinu od 1,5 do dva centimetra. Izborom sorte možemo da se prilagodimo kvalitetu i strukturi zemljišta. Ukoliko je ono zbijeno, bolje se odlučiti za sorte sa malim okruglim korenom poput Pariške šargarepe, čiji je koren do četiri centimetra dužine i tri prečnika. Ona se može posejati u saksije.

Uzgoj šargarepe: Ranija setva za bolji prinos i veći sadržaj karotena i šećera

Teška i zbijena zemljišta neće omogućiti razvoj korenovog sistema tako da će on postati račvast. Postoje razne sorte ovog povrća sa različitim dužinama korena i treba pronaći ona koja odgovaraju našem tipu zemljišta. Osim narandžastih sorti postoje još i one žute, crvene i ljubičaste. Međuredni razmak je 15 do 40 cm u zavisnosti od toga koju sejemo. Što je koren veći to će i razmak biti veći. Što se tiče rastojanja u redu, uvek je bolje na malim lejama obaviti nešto gušću setvu, na dva do tri centimetra.

Može se obavljati svake tri sedmice ukoliko želimo da imamo svežu, mladu šargarepu kroz duži vremenski period. Uobičajena su dva roka u proleće:

  • rana setva - tokom marta i početkom aprila i
  • srednje rana - krajem marta i tokom aprila.

Ova agrotehnička operacija izvodi se duž plitke brazdice, a zatim se malo zatrpa. Lagano pritisnite površinu posijane gredice kako bi istisnuli vazduh i obezbedili bolji kontakt zemlje i semena. Kako bi se olakšalo sejanje, seme se može pomešati sa peskom.

Tokom vegetacije obavlja se plevljenje i proređivanje mladih biljaka na tri do pet centimetara. Potrebno je redovno uklanjati korovske vrste koje oduzimaju hraniva, vodu i svetlost usevu. Ukoliko postoji opravdana bojazan da su vršni delovi previše izdignuti iznad površine tla i da će doći do formiranja takozvane "zelene kragne" potrebno je prilikom plevljenja izvršiti i zagrtanje zemljom.

Zaštita od šargarepine muve

Šargarepina muva je najznačajnija štetočina ovog povrća, a osim nje napada peršun, celer i paškanat. Larve štetočine buše hodnike kroz koren šargarepe i na taj način umanjuju prinose i smanjuju tržišnu vrednost povrća.

Tokom vegetacije, razvija dve generacije. Larve druge generacije su brojnije i pričinjavaju veće štete. Postoje različite mogućnosti zaštite od njihove najezde.

Šargarepina muva: Planirajte setvu i koristite prirodne metode zaštite

Veoma često su leje na kojima se uzgaja mešovite i na njima su šargarepa i luk. Miris luka odbija šargarepinu muvu. Za vreme leta insekta, može se obaviti tretiranje useva preparatom od belog luka.

Manje površine se mogu prekriti agrotekstilom. Štetočina nisko leti i zbog toga je potrebno parcelu pokriti odmah posle setve. Posebno treba voditi računa da materijal pokriva ivice brazde kako se ne bi formirali otvori za ulazak štetočine. Visoke su u prednosti jer insekt ne može visoko da leti. Najviše su ugrožene one na samoj površini tla.


Tagovi

Setva šargarepe Uzgoj šargarepe Leje Sitno seme Plitke brazde Proređivanje Šargarepina muva Agrotekstil


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]