Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena stenica
  • 08.09.2020. 14:00

Uočena pojava zelene stenice na povrću - kako je suzbiti?

Zelena stenica je polifagna vrsta. U poslednjih nekoliko godina u našim proizvodnim uslovima redovno se registruje u usevima biljnih kultura, a štete prave larve i imago koje buše biljno tkivo i sisaju sokove.

Foto: Depositphotos/gutaper
  • 1.277
  • 47
  • 0

Na području koje pokriva Poljoprivredno stručna služba Beograd, vizuelnim pregledom useva paprika i paradajza registrovano je prisustvo zelene (povrtne) stenice (Nezara viridula) na do 35 odsto biljaka. Najveće brojnosti registrovane su u usevima na okućnicama i baštama, primetio je Bojan Mijatović, stručnjak za zaštitu bilja ove stručne službe.

Zelena stenica je polifagna vrsta. U poslednjih nekoliko godina u našim proizvodnim uslovima redovno se registruje u usevima paprike, paradajza, boranije, soje, kukuruza i u zasadima voća i vinove loze. Štete prave larve i imago koje buše biljno tkivo i sisaju sokove. Na napadnutim plodovima paprike u paradajza na mestima ishrane dolazi do diskolorizacije na pokožici, plodovi dobijaju gorak ukus i gube tržišnu vrednost.

Tropska zelena stenica ugrozila povrće

Kako smo ranije pisali, na intenzivnije širenje zelene stenice uticale su klimatske promene, odnosno globalno otopljenje. Zelena stenica je inače insekt tropskih i suptropskih područja. Godišnje može da razvije i četiri generacije, a jedna ženka može da položi leglo sa više od 100 jaja. Iz njih se razviju larve, koje imaju nekoliko stadijuma razvoja. 

Kako je suzbiti?

Mere kontole ove štetočine su veoma teške. U našoj zemlji nema registrovanih insekticida za suzbijanje ove štetočine. Najbolju efikasnost u cilju njihovog suzbijanja pokazali su insekticidi iz grupe piretroida. Međutim, primenom insekticida iz ove grupe suzbijaju se i korisni organizmi, ističe Mijatović.

Koliko je opasno prisustvo stenice u zasadima gajenih biljaka

Suzbijanjem stenica samo hemijskim merama zaštite moguće je stvaranje rezistentnosti na primenjene insekticide. Primena insekticida u periodu zrenja plodova je veoma ograničena zbog često nemogućnosti poštovanja karence. Da bi se izbegli navedeni štetni efekti, moguće je suzbijanje stenica po ivičnim delovima parcela ili na mestima gde su stenice grupisane.

Od aktivnih materija iz grupe piretroida mogu se koristiti cipermetrin ili deltametrin. Na manjim proizvodnim površinama, u cilju smanjenja njihove brojnosti, a samim tim i šteta, moguće je ručno sakupljanje larvi i imaga, navodi beogradski stručnjak.


Tagovi

Zelena stenica Povrtna stenica Štetočine u povrću Klimatske promene Plodovi gorkog ukusa Piretroidi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...