Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 08.11.2021. 07:30

Ukrajinski krompir najjeftiniji u Evropi - gde ga izvoze?

Krompir u Ukrajini je samo 15 do 20 odsto jeftiniji u odnosu na lani, ali s obzirom na porast u drugim zemljama regije, to je dovoljno da postane lider kada je u pitanju niska cena.

Foto: Depositphotoss/Depositphotos/ridofranz
  • 319
  • 17
  • 0

Ukrajina je prošle nedelje prvi put postala lider među zemljama koje nisu članice Evropske unije u istočnoj Evropi po cenama krompira. U toj zemlji se on može kupiti po onoj najnižoj.

Izvestili su to analitičari EastFruit-a na osnovu rezultata nedeljnog praćenja veleprodajnih cena povrća i voća u devet zemalja regije. Prema rečima stručnjaka, prosečna veleprodajna za ovu vrste povrća pala je za 17 odsto u nedelju dana, dok je u susednoj Moldaviji nastavila da raste. Tako su cene u Ukrajini po prvi put u sezoni pale ispod moldavskog proseka. Krompir u Ukrajini je samo 15 do 20 odsto jeftiniji u odnosu na prošlu godinu, ali s obzirom na porast cena u drugim zemljama regije, to je dovoljno da postane lider kada je u pitanju ona niska.

Taj je pad dodatno proširio jaz na tržištima Belorusije i Ukrajine. To je postalo još veći podsticaj za rast izvoza ukrajinskog krompira u Belorusiju. Budući da su njegove cene u Rusiji bile čak i više nego u Belorusiji, deo onog ukrajinskog bi ove sezone mogao da uđe i na rusko tržište posredstvom beloruskih trgovaca. Prema neslužbenim izjavama beloruskih trgovaca, Rusija se plaši prebrzog rasta cena osnovnih prehrambenih proizvoda, pa je reeksport voća i povrća navodno ponovno postao puno lakši.

Izvoze u Belorusiju, Rusiju, Srbiju i Gruziju

Krompir se u Ukrajini sada može kupiti na veliko 2,5 puta jeftinije nego u Ruskoj Federaciji. Budući da razlika u nabavnoj ceni tih serija prelazi 5.000 dolara, reeksportni poslovi postaju vrlo atraktivni. Osim u Belorusiju i Rusku Federaciju, Ukrajina ga trenutno izvozi u Srbiju i Gruziju, kažu trgovci.

Međutim, onaj u Poljskoj još manje košta nego u Ukrajini. Ali, analitičari napominju da košta i dalje dvostruko više u odnosu na prošlu godinu s obzirom na pad prinosa.

Proizvođači ove vrste povrća se nadaju da će oporavak potražnje iz sektora ugostiteljstva još više povećati cene u budućnosti. Ipak, Belorusiji je sada isplativo kupovati ga u Poljskoj kako za ponovni izvoz u Rusiju tako i za vlastite potrebe.

Glavni razlog pada njegove cene u Ukrajini je prodaja krtola lošijeg kvaliteta koji nisu prikladni za skladištenje. Stoga je moguće da će se one postupno oporaviti s početkom mrazeva i završetkom prodajne sezone, optimistični su analitičari.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Ukrajina Evropa Cene


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.