Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga proizvođača češnjaka Češnjak
  • 06.04.2017. 15:30

Uhodani proizvođači češnjaka pomažu početnike

"Prošle godine prinos po hektaru je bio 5 tona, što znači da će ovogodišnji zasijan na 70 hektara dati urod od 350 tona."

Foto: Zadruga Češnjak
  • 8.888
  • 393
  • 0

Od kada je 2013. u Ceriću kod Vinkovaca osnovana Udruga proizvođača češnjaka Češnjak koja je tada brojala tek pet proizvođača, svake godine je sve veće zanimanje za ovu unosnu povrćarsku kulturu čija su ljekovita i svaka druga svojstva bila poznata i 4.500 godina prije Krista pa su ga, kažu povijesne knjige, svakodnevno jeli i graditelji egipatskih piramida.

Nutricionisti se pozivaju na znanstvena istraživanja koja su pokazala i potvrdila kako češnjak ima antivirusna, antibakterijska i fungicidna svojstva i djeluje povoljno na imunološki sustav, a dobar je i pri liječenju dijabetesa, raka i bolesti srca. U Slavoniji je uobičajeni lijek za gripu - bijeli luk i rakija šljivovica - što se, prisežu oni koji ga redovito koriste, pokazalo kao najdjelotvorniji lijek za prehladu.

Proizvodnja značajnih količina češnjaka

Slavonski seljaci su odvajkada uzgajali bijeli luk, kako se na istoku Hrvatske češće naziva češnjak, ali u vrtovima i okućnicama u malim količinama koje su zadovoljavale potrebe njihove obitelji. Tek osnivanjem Udruge Češnjak u Ceriću, počela je proizvodnja značajnijih količina za koje su se zainteresirali trgovački lanci. Kada se pročulo da je proizvodnja češnjaka vrlo unosna, iako zahtijeva dosta posla, posebice ručnog rada, sve više Slavonaca se priključuje Udruzi i sade bijeli luk - ne samo na manjim okućnicama, već i na većim njivama pa danas 15 proizvođača-članova proizvodi češnjak na 70 hektara.

Zeleni grah na 350 ha preko Udruge

Udruga Češnjak također organizira proizvodnju i plasman zelenog graha, tradicionalne slavonske kulture koja je zadnjih desetljeća bila zapostavljena, a u ovoj je proizvodnoj sezoni 2017/18. zasijan na 350 hektara. Prošla i pretprošla godina je za zeleni grah bila jako nepovoljna što se osjetilo na malom prinosu koji i nije baš motivirao proizvođače, ali je u planu povećanje površina pod zelenim grahom i do tisuću hektara. Bio je čak postignut dogovor s Ministarstvom obrane za isporuku po tisuću tona zelenog graha godišnje za ishranu vojnika, ali za toliku količninu cerićka udruga nije mogla jamčiti.

100 kg za češnjak i 125 kg za zeleni grah

Projekt za grah traje tri godine, a za češnjak četiri godine. Obveza je proizvođača, pojašnjava Mara Čuljak, predsjednica udruge Češnjak, dobro odnjegovati i obrati urod i po pozivu Udruge vratiti količinu koju su dobili na početku svog ciklusa, a to je 100 kilograma za češnjak i 125 kilograma za zeleni grah. Naime, takva je praksa u Udruzi - za prvu sjetvu poljodjelci dobiju besplatno prvu količinu, a nakon berbe vrate dobiveno kako bi se sadnim materijalom osigurali drugi proizvođači koji kreću u proizvodnju.

Raste zanimanje za sadnju češnjaka u Slavoniji

"Do prošle godine imali smo 35 hektara pod češnjakom, ali ovakvim načinimo danas imamo 75 hektara jer već uhodani proizvođači pomažu početnike i tako se površine povećavaju. Prošle godine je prinos po hektaru bio 5 tona češnjaka, što znači da će ovogodišnji češnjak dati urod od 350 tona.

Siguran plasman olakšava situaciju

Otkupna cijena je dobra i zadovoljni smo avansnim plaćanjem jer smo sigurni za plasman. Po kilogramu nam plaćaju 20 do 25 kuna i naš se češnjak može naći na policama malih trgovačkih lanaca u Vinkovcima i okolici, a Udruga je dogovorila plasman i u Istri i Dalmaciji. Proizvodnjom pokrivamo kontinentalni dio Hrvatske jer kao stručnjak poznajem ovdašnje podneblje, ali zbog klimatskih uvjeta, posebice štetočina i biljnih bolesti, Dalmacija je vrlo povoljna za uzgoj češnjaka. No, još se ne usudim pokrenuti proizvodnju i tamo", kaže Mara Čuljak, dodajući kako prosječna četveročlana obitelj u nas godišnje troši 2 do 3 kilograma češnjaka i 10-tak kilograma graha, što znači da još ima prostora za uključivanje novih proizvođača i češnjaka i zelenog graha.

Foto: Zadruga Češnjak


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Slavonija Poljoprivreda Prehrana Češnjak Zeleni grah Udruga


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]