Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crna šargarepa
  • 13.06.2019. 18:00

Turska crna šargarepa osvaja tržište - planira se povećanje proizvodnje

U okrugu Kırıkhan uz uobičajene šargarepe, poljoprivrednici uzgajaju i crne koje se koriste u industriji bojenja hrane, zimnica i sokova.

Foto: Pixabay/jackmac34
  • 545
  • 13
  • 0

Uzgajivači šargarepe u okolini grada Hatay, na jugu Turske, počeli su sa vađenjem crne šargarepe. Ove godine udvostručili su proizvodnju, a narudžbe su obavljene i pre berbe. 

Naime, u okrugu Kırıkhan uz uobičajene šargarepe, poljoprivrednici uzgajaju i crne koje se koriste u industriji bojenja hrane, zimnica i sokova

Crna šargarepa posejana na 1.800 hektara

Poljoprivrednici u dolini Amik uz pomoć traktora vade crnu mrkvu, čiste, odlažu ih u vreće, nakon čega odlaze u fabrike gde se dalje čiste i pakuju za dalju obradu, navodi AA

Mehmet Celik, predsednik Kırıkhanske poljopriredne komore kaže kako su crne šargarepe posejane kasnije kao da i za berbu dolaze kasnije nego uobičajene sorte ovog korenastog povrća. 

Naglašava kako očekuju prinos od oko 50 hiljada tona. "Naš okrug važno je područje za proizvodnju mrkve. Zahvaljujući kvalitetu zemljišta, naš proizvod je visokog kvaliteta takođe. Berbu vršimo na oko 1.800 hektara, a proizvodnja se zasniva na sporazumima između kompanija i proizvođača. To je dobar izvor prihoda za poljoprivrednike i želimo ga proizvoditi još više. Nadam se da će se brojka povećati i sledeće godine.

Inače, crna šargarepa kompanijama se prodaje za 0,5 turskih lira po kilogramu (9,3 dinara). 

Oktay Kaya, jedan od proizvođača crne mrkve kaže kako je tamna boja uzrokovana klimom i tlom te regije. "Za njom je sve više potražnje. Predviđamo da će se ovaj posao još više proširiti."

Šargarepa u Turskoj i pre 1.000 godina bila crna

Iako mrkvu uvek povezujemo sa Holandijom, ovo je povrće prvo kultivirano u Iranu ili Afganistanu pre oko 5.000 godina, a u Tursku je stigla pre 1.000 godina. Najviše šargarepe tada je bilo crne, odnosno intenzivno ljubičaste i žute boje, a obe se sorte još uvek uzgajaju iz domaćeg semena. 

Tokom 16. veka holandski hortikulturisti kultivisali su mrkvu sa njenim divljim pandanom što je rezultiralo narandžastom šargarepom slatkog ukusa, a koja se kasnije proširila po čitavom svetu. 

Crna mrkva inače se koristila za fermentisani sok Salgum Suyu koji se konzumira u gradu Adana u južnoj Turskoj, navodi se u ovoj studiji

Inače, crna šargarepa ima 12 puta više antioksidansa u odnosu na narandžastu mrkvu, ima svojstva koja smanjuju loš holesterol, bogata je vitaminima A, B i C. 


Tagovi

Crna šargarepa Berba Salgum Suyu Antioksidansi Turska Hatay Industrija hrane Prirodna boja


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić