Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruzni plamenac
  • 09.09.2021. 16:00

Treća generacija kukuruznog plamenca u paprici i kukuruzu

Na osnovu vremenskih uslova u proteklom periodu i prognoziranih temperatura, početak piljenja larvi navedenih štetočina očekuje se za nekoliko dana.

Foto: PIS Srbija
  • 111
  • 48
  • 0

Vizuelnim pregledima useva paprike i postrnih useva kukuruza šećerca registruje se prisustvo položenih jajnih legala treće generacije kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) na do 10 odsto biljaka. Takođe, registrovano je i prisustvo jaja pamukove sovice (Helicoverpa armigera) na do 20 odsto biljaka. Procenat biljaka sa jajima zavisi od faze useva, lokaliteta i do sada primenjenih mera zaštite, prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Na osnovu vremenskih uslova u proteklom periodu i prognoziranih temperatura, početak piljenja larvi navedenih štetočina očekuje se za nekoliko dana.

Paprika i paradajz: Sledi novi napad kukuruznog plamenca i pamukove sovice

Podsetimo, toplo i sunčano vreme povoljno utiče na aktivnost insekata, pa tako i ovog. Jaja plamenca su bele boje, grupisana, veličine do jednog milimetra. Gusenice ćete prepoznati po tome što imaju crnu glavu i tamnu prugu na sivom telu. Leptir je svetlo smeđe boje sa dve pruge na krilima, a mužjaci su tamniji. 

Kako zaštititi useve?

Sa ciljem zaštite useva paprike i kukuruza šećerca, na početku piljenja larvi kukuruznog plamenca i pamukove sovice, preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida:

U usevu kukuruza šećerca na bazi aktivne materije;

  • hlorantraniliprola u količini 0,14-0,2 l/ha (karenca 14 dana, MBT 2) ili
  • hlorantraniliprol+lambda-cihalotrin u količini 0,2-0,25 l/ha (karenca sedam dana, MBT 2) ili
  • indoksakarb u količini 0,17-0,25 l/ha (14 dana, MBT 2).

U usevu paprike;

  • hlorantraniliprol u količini 0,14-0,2 l/ha (karenca tri dana, MBT 2) ili
  • indoksakarb u količini 0,17-0,25 l/ha (jedan dan, MBT 2) ili
  • deltametrin u količini 0,3-0,7 l/ha (karenca tri dana, MBT 4).

Sačuvajte korisne organizme

S obzirom da su u usevima uočene i osice iz roda Trichogramma, koje su prirodni neprijatelji navedenih štetočina i čija je aktivnost izražena u ovom delu vegetacije, prilikom izbora preparata prednost treba dati insekticidu na bazi aktivne materije hlorantraniliprol koji neće štetno delovati na korisne organizme.

Prilikom izbora insekticida obavezno treba voditi računa o karenci i maksimalno dozvoljenom broju tretmana u toku vegetacije (MBT). U usevima gde je u toku berba primena insekticida se ne preporučuje.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Kukuruzni plamenac Treća generacija Štetočine kukuruza Štetočine paprike Insekticidi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...