Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje krompira
  • 29.10.2017. 13:00

Trap - zimsko skladište za krompir

U starinskim ostavama iskopanim u zemlju povrće, a posebno krompir, ostaju sveži sve do početka leta, pa se gorštaci pri njihovom čuvanju oslanjaju na vekovna iskustva predaka.

Foto: Željko Dulanović
  • 9.522
  • 128
  • 0

Za čuvanje krompira i drugog povrća tokom zime, u planinskih selima jugozapadne Srbije još uvek koriste trapove. Starinske ostave iskopane u zemlji najbolje održavaju svežinu, pa plodovi jeseni u njima ostaju sočni sve do početka leta.

Ništa lepše od krompira iz trapa

Gorštaci sa Zlatara i Murtenice trapove obično prave na okućnici, kako bi im zalihe bile lako dostupne, kada dune severac i na planini napadaju metarski snegovi.

"Zimi nema ništa lepše od krompira iz trapa, koji se ispeče u peki od šporeta na drva. Pa kada se još uz njega jede stari kajmak ili punomasni zlatarski sir, prste da poližeš. Za pečenje su najbolji oni beli krompiri 'brašnjovci', poznate stare sorte", kaže Nenad Glavonjić iz Bistrice kod Nove Varoši.

Povrće u trapu ne mrzne

Vekovno iskustvo kaže da u dobro sagrađenom trapu nema opasnosti od izmrzavanja za krompir, cveklu, šargarepu, rotkvu i drugo povrće, čak ni kada su spoljne temperature danima u "debelom" minusu, kao prošle zime. Međutim, zimi pri niskim temperaturama ipak ih ne treba otvarati često, tek da se uzmu zalihe za desetak dana.

"Zemlja dugo čuva svežinu, jer je u trapu jednaka temperatura, zimi je toplo, a s proleća hladnije nego napolju, pa plodovi neće da klijaju. Ako i krene klica, otkine se pa krompir iz trapa dočeka novi rod", kaže poljoprivrednik Sekula Nedić (naslovna fotografija) iz Negbine.

Sreten Dulanović u svojoj ostavi ukopanoj u zemlju

Nije lako iskopati trap

Za trap se bira ocedito i osušito mesto, ukraj dvorišta, da ne smeta svakodnevnim aktivnostima. A iskopati trap često nije lak posao. Zemlja je u planini posna i kamenita, pa se prema njoj i bira način gradnje. Tamo gde je tvrdo obično se iskopa rov i obloži bukovim talpama, pa se opet zatrpa zemljom, pošto se u njega smesti krompir.

"Zbog stene, koja se ukazala, morao sam da koristim 'hilti' bušilicu, ali sam ipak iskopao trap po željenim dimenzijama. Iznad trapa sam izlio betonsku ploču, a preko nje stavio zemlju da unutra ne mogu da prodru voda i miševi. Za razliku od nekadašnjih trapova, na ovom je jedini novi materijal stiropor na drvenim vratima. Ostava ima i kalkan, da se odozgo ubacuje krompir", kaže Nedić.

Trapovi nisu velikih dimenzija

Ova zimska spremišta obično nisu velikih dimenzija, jer se u njima čuvaju zalihe povrća potrebne za ishranu jedne porodice.

"Trap koji sam kopao pre par godina veličine je dva sa dva i metar i po u visinu i sasvim je dovoljan za potrebe nas šestoro ukućana. Ranije sam krompir ostavljao u zidani podrum, ali se u njemu brzo smežura i izgubi ukus. Zbog toga sam i pored svojih zaliha krompir morao da već po Božiću kupujem u piljarama", kaže Sreten Dulanović iz Draževića.

Krtola mora da bude zdrava

Međutim, i od kvaliteno sagrađenog trapa nema puno koristi ukoliko se krompir ne izvadi iz brazde u pravo vreme, a krtola nije čitava i zdrava.

Krompir treba vaditi kada krtole završe svoj fiziološki razvoj

"Krompir treba vaditi kada krtole završe svoj fiziološki razvoj uz odumiranje nadzemnog dela biljke, to jest kada dostignu punu zrelost. Tada slabi veza između stolona i krtola, pa se krtole lako odvajaju. Krtole dostižu maksimalnu veličinu, pokožica je očvrsla, može se skidati pri jačem pritisku, što je preduslov za dobro čuvanje tokom zime uz druge uslove koji se moraju ispoštovati tokom skladištenja. Posle vađenja, krompir ostaviti da se prosuši pod nastrešnicom od sedam do 15 dana, a zaštićen od direktnog sunčevog osvetljenja", savetuje agronom Ljubodrag Pantelić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Užice.

Foto: Željko Dulanović


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Trap Zlatar Murtenica Nova Varoš Bistrica Negbina Draževići


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.