Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Semenarstvo
  • 12.06.2018. 08:15

Tradicionalna srpska semena proizvode i Slovenci

"Novi hibridi i sorte štite se kao intelektualna svojina, a sa starim sortama to nije slučaj. To znači da se paradajz jabučar, paprika somborka, pa i druge sorte povrća mogu bez problema gajiti i van naše zemlje", kaže prof. dr Žarko Ilin.

Foto: Pixabay / eastberkshire
  • 674
  • 26
  • 0

Тradicionalne sorte iz Srbije nisu zaštićene, pa ih može gajiti i prodavati ko god želi, pišu Novosti. Tako se dešava da, kada poljoprivrednici žele da poseju kupus iz Futoga, kupe seme "futoškog zelja", proizvedeno u Sloveniji. Isto je i sa paradajzom volovsko srce ili novosadski jabučar.

"Novi hibridi i sorte štite se kao intelektualna svojina, a sa starim sortama to nije slučaj. To znači da se paradajz jabučar, paprika somborka, pa i druge sorte povrća mogu bez problema gajiti i van naše zemlje. Sa druge strane, međutim, mora se reći kako Srbija stvari nije prepustila slučaju, tako da je, 2010. Zakonom o zaštiti bilja regulisano i očuvanje ovih dragocenih genetskih resursa", napominje prof. dr Žarko Ilin, sa Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada.

111 starih sorti na listi za očuvanje

Dodao je da desetak ozbiljnih naučnih instituta u Srbiji radi na očuvanju starih sorti, ukoliko prestane komercijalni interes za njihovu proizvodnju. Trenutno se na ovoj listi nalazi 111 raznih sorti. "Imali smo ranije njih 360, ali je veći deo njih prestao da se ozbiljnije gaji, tako da su izbrisane iz registra. To ne znači da se one neće jednog dana vratiti, samo ako neko pokaže interesovanje za njih, i ako ih malo ozbiljnije potraži i odneguje", smatra Ilin.

Seme mora da zadovolji stroge standarde kvaliteta

Navodi da seme koje se plasira na tržište Srbije, kako ono iz uvoza, tako i domaće, mora da zadovoljava stroge standarde kvaliteta i ne sme da ga proizvodi bilo ko: "Poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija vode računa o tome i onaj ko kupi deklarisano seme, pa bilo ono iz Slovenije, Hrvatske, Bugarske ili  Srbije, mora da dobije ono što je pazario".


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Futoški kupus Paradajz Novosadski jabučar Volovsko srce Žarko Ilin Seme povrća Stare sorte povrća


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.