Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bela leptirasta vaš
  • 11.08.2019. 08:00

Suzbijte veliku štetočinu belu leptirastu vaš na kupusu

Pri jačem napadu štetočine, pojedinačno lišće propada ili se suše čitave biljke, a više temperature vazduha i veća relativna vlažnost ubrzavaju razviće bele leptiraste vaši.

Foto: Pixabay/Efraimstochter
  • 4.055
  • 39
  • 0

Bela leptirasta vaš je polifagna štetočina koja se hrani brojnim gajenim i korovskim biljkama, a najveće štete pričinjava na kupusu, paradajzu, krastavcima, paprici, cveću.

To je insekt bele boje, vrlo je mali i pokretljiv. Najčešće se nalazi sa donje strane najmlađeg lišća, dakle, praktično na vršnim delovima biljaka. Gotovo svi stadijumi štetočine su štetni, izuzev jaja. Sisaju sokove biljaka, usled čega one gube normalnu zelenu boju, slabe i žute. Pri jačem napadu, pojedinačno lišće propada ili se suše čitave biljke. Prekomerne nesvarene količine biljnog soka, vaši izlučuju u obliku "medne rose" koja je odlična podloga za razviće gljiva "čađavica". Usled toga, lišće manje-više pocrni i postaje manje produktivno, a plodovi bivaju zaprljani zbog čega se smanjuje njihova komercijalna vrednost. Više temperature vazduha i veća relativna vlažnost ubrzavaju razviće ove štetočine.

Redovno uništavajte korovne vrste

Zbog istovremenog prisustva svih stadijuma razvića na biljkama i njihove različite osetljivosti prema insekticidima, suzbijanje ove štetočine je izuzetno teško. Najbolje rezultate daje kombinovanje svih raspoloživih mera (preventivne, mehaničke agrotehničke, biološke i hemijske.) Pre svega treba obratiti pažnju na upotrebu zdravog rasada, koji nije naseljen štetočinom kao i na redovno uništavanje korovskih vrsta, savetuje stručnjak Đorđe Glišić iz PSSRS.

Više temperature vazduha i veća relativna vlažnost ubrzavaju razviće ove štetočine.

Izvođenje samo hemijskih mera će u početku možda i dati zadovoljavajuće rezultate, ali ubrzo posle toga pojaviće se problem preživljavanja štetočine, odnosno pojava rezistentnosti prema insekticidima. Prilikom suzbijanja bele leptiraste vaši, važno je napad otkriti na vreme. U tu svrhu najbolje je koristiti žute lepljive ploče koje privlače i love imaga ove štetočine.

Hemijsko suzbijanje je efikasno samo ako se izvodi u kombinaciji sa prethodno pomenutim merama. Hemijske mere koristiti jako rano, dok ne dođe do pojave svih razvojnih stadijuma, koji su nejednako osetljivi prema insekticidima. Prvo prskanje se izvodi čim se registruju prvi leptirići. Ukoliko se utvrdi štetočina u početku su obično dovoljna 2-3 tretmana u intervalima od 3 do 5 dana. Kasnije, tretiranja se izvode po potrebi. Za suzbijanje ove štetočine preporučuje se primena preparata na bazi piretroida i neonikotinoida. Prilikom izbora insekticida, strogo voditi računa o karenci, savetuju stručnjaci Poljoprivredno savetodavne službe RS.


Tagovi

Bela leptirasta vaš Suzbijanje Štetočina na kupusu Hemijske mere Medna rosa