Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje povrća
  • 19.07.2022. 07:30

Sušena bamija je mnogo zdravija i ukusnija od ostalih načina konzervacije

Najteža je berba plodova, zbog dlačica na površini. Suši se na suncu ili u peći.

Foto: Depositphoto/mAthinais
  • 1.966
  • 58
  • 0

Bamija je povrtarska kultura koja raste tokom leta, a zimi je možemo pronaći osušenu, zamrznutu ili kiselu. Najčešći način čuvanja je sušenje i takva je mnogo zdravija i ukusnija od ostalih načina konzervacije.

Koristi se u gastronomiji, a posebno je cenjena u orijentalnim kuhinjama. Izrazito je lekovita, a njeni plodovi pomažu kod digestivnih problema.

Berba bamije

Berba je najteži deo proizvodnje, jer se na stabljici, listovima i plodovima nalaze dlačice koje mogu izazvati alergiju, svrab ili peckanje. Ako imate visoke sorte, berbu obavljajte u košulji dugih rukava. Osetljive osobe neka nose rukavice.

Bamija - lekovito povrće lako za gajenje

Biće vam potreban mali, oštar nož ili makaze. Beru se jedan do tri dana posle cvetanja. Obavlja se svaki dan u kontinuitetu i traje u zavisnosti od sorte i uslova, od jedan do pet meseci. Skidanje plodova inicira novo cvetanje i formiranje novih. Prerasli plodovi imaju više celuloze, grubi su i imaju formirano seme.

Prerasli plodovi imaju više celuloze (Foto: M.C.Celić)

Kvalitet suvih zavisi od kvaliteta svežih plodova i samog procesa sušenja. Plodovi treba da su zdravi, sveži i iste veličine, a posle berbe treba da se očiste, odseku suvišni delovi drške ploda i opreru po potrebi. 

Tradicionalno na suncu

Sušenje na suncu je tradicionalna metoda koja se i danas uspešno koristi. Za to treba nanizati bamiju uz pomoć jake igle i konca. Prilikom nizanja između plodova ostavite prostor koji će obezbediti dobru ventilaciju. Zbijeni se teže suše i podložni su propadnju.

Ostavite mesta između plodova (Foto: Depositphoto/metebasar)

Napravljene nizove ostavljamo na promaji, ali ne sme biti direktno izloženo suncu. Ako padne kiša, nizove sklonite. Vlažna bamija je podložna truljenju.

Oprezno sa peći

Drugi način je sušenje u peći. Pripremljeni plodovi se rasporede po plehu, a temperatura zagrejane peći treba da bude od 50 do maksimalno 60 stepeni Celzijusa uz lagano odškrinuta vrata. Kada stavite ruku unutra, potrebno je da vam bude prijatno toplo, a ne da imate osećaj pečenja.

Posle dva sata proverite u kakvom je stanju bamija. Ako se peć ohladila, izvadite pleh. Ponovo je zagrijte i vratite na dosušivanje. Postupak se ponavlja. Trajanje sušenja zavisi od veličine plodova.

Osušenu bamiju čuvamo u zatvorenoj tegli ili platnenoj vrećici na hladnom mestu. Neke domaćice je zamrznu kako bi im produžile rok trajanja.

Pre pripreme jela potrebno je potopiti u vreloj vodi. Ako ne volite sluz, dodajte malo sirćeta u vodu, jer će tako biti manje sluzava. Isperite je od sirćeta i sluzi pre kuvanja. 


Povezana biljna vrsta

Bamija

Bamija

Engleski naziv: Gumbo | Latinski naziv: Hibiscus esculentus L.

Bamija je jednogodišnja biljka. Sasvim mladi plodovi koriste se kao povrće na različite načine, a najviše kuvani ili dinstani. Bamija se može konzervirati sušenjem, zamrzavanjem,... Više [+]

Tagovi

Bamija Okra Sušenje bamije Nizanje bamije Sušenje na Suncu Suva bamija Sušenje u peći


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.