Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva u jesen
  • 17.11.2022. 07:30

Šta se može sejati i saditi pred zimu?

Možemo sejati razno povrće i cveće - deo direktno napolju, a deo u zagrejan prostor.

Foto: Depositphotos/lzf
  • 1.323
  • 55
  • 0

Decembarska setva znači produženje sezone, ali obezbeđuje i ranu prolećnu proizvodnju. Možemo sejati razno povrće i cveće. Deo vrsta se može posejati direktno napolju, dok će drugima biti potrebno obezbediti zagrejan prostor.

Kratko dnevno osvetljenje, niske temperature i mogućnost zagrejavanja će odlučiti o izboru biljnih vrsta. Kod setve na otvorenom potrebno je prilagoditi se vremenskim uslovima i području. Njom možemo dobiti ranu prolećnu berbu povrća, dok će cveće procvetati nekoliko nedelja ranije od onog posejanog tokom proleća.

Povrće za hladne dane

Od povrtarskih vrsta pogodne su one koje dobro podnose hladnoću i niču na nižim temperaturama. U toj grupi su: bob, crveni luk, beli luk, zelena salata, spanać, blitva, grašak, rotkvice, cvekla.

Beli luk se sadi u plasteniku (Foto: Bigstockphoto/Olga_Kruglova)

Bob posejan u ovom mesecu daje berbu već u maju. Njegov razvoj će biti pod direktnim uticajem vremenskih uslova kada ga sejemo na otvorenom. Ovaj termin je pogodan za južne krajeve, ali i kontinentalne kada je zima blaga. Kako bi ga dodatno zaštitili, potrebno je usev prekriti agroplatnom ili prirodnim materijalom. U hladnijim godinama može da se proizvede rasad koji kasnije sadimo na stalno mesto.

Koje biljke zaštititi agrotekstilom od niskih temperatura i mraza?

Crveni i beli luk se na kontinentu i planinskim područjima u ovom terminu sade u zatvorenim objektima i to će obezbediti rani mladi luk. Intenzitet rasta odrediće poštovanje plodoreda, temperatura, kvalitet zemljišta i intenzitet svetlosti.

Lisnato povrće je veoma zahvalno za setvu tokom zime. Zelena salata će biti odličan izbor. Treba da znate da se crvene sorte odlikuju jačim gorkim ukusom, dok su zelene nešto slađe. Ako volite jače ukuse za vas su rukola i gorušica. Blitva je veoma otporna i napolju može izdržati dok temperatura ne padne ispod minus četiri stepena Celzijusa. Kako bi preživela treba je zaštititi. Spanać je prava riznica vitamina i minerala.

Rotkvice će u ovom periodu zahtevati dodatno osvetljenje.

Rukola i feld salata dobro uspevaju zimi (Foto: M.C.Celić)

Setva cveća

Mnoge cvetne vrste se odlikuju sporim klijanjem, nicanjem i sporim početnim rastom. Uobičajenom setvom u proleće biljke svoju punu lepotu dostignu u avgustu i krajem leta. Kako bi produžili sezonu najbolje je obaviti što raniju setvu. To je posebno važno kod vrsta koje zahtevaju stratifikaciju.

Seme petunije niče teško i neravnomerno. Iznikla matična biljka može da se iskoristi za dobijanje reznica za nove. Za setvu eustome najbolje je odabrati kraj novembra i početak decembra, jer cveta pola godine posle setve. Dug period do cvetanja karakterističan je i za gerber.


Tagovi

Radovi u decembru Setva u decembru Bašta u decembru Setva u plastenicima Setva cveća Setva povrća


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.