Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušenje luka
  • 07.11.2020. 07:30

Skladištenje luka: Tehnologija kondenzacijskog sušenja štedi energiju

Sistem može da osuši u svakih 600 tona crnog luka 236 litara tečne materije za sat, ili više od 5.000 litara za 24 sata.

Foto: Printscreen/Youtube
  • 158
  • 6
  • 0

Svrha svakog skladištenja svežih proizvoda je produženje razdoblja čuvanja, ali i smanjenje gubitaka na najmanju moguću meru. Suv crni luk nakon samo jednog dana je moguće uz inovativni sistem kod koga postupak sušenja deluje dvostruko brže štedeći pri tome čak 80 odsto energije i troškova, piše freshplaza.

Reč je o ENGIE Refrigeneraition konceptu kondenzacijskog sušenja koji dovodi vazduh u zatvoreni sistem. Time se ispušta vlaga, a luk se suši. Toplota koja se oslobađa tokom hlađenja koristi se za održavanje povrća na pravoj temperaturi. Takođe, povećavanje temperature omogućava zagrevanje luka što deluje u borbi protiv bolesti i truleži.

Za jedan dan osuši 5.000 litara

"Tehnologijom kondenzacijskog sušenja poljoprivrednici mogu precizno da kontrolišu uslove skladištenja, bez upotrebe plina, hemijskih inhibitora klijanja, a ujedno proizvodi i manje emisije CO2", navode iz ove holandske kompanije.

"Preko francuskog savetnika za poljoprivredu i belgijskog konstruktora poljoprivrednih objekata stupili smo u kontakt s klijentima u Francuskoj", kaže Stefan Huijsmans, vođa projekta u ENGIE Refrigeration. Usledila je poseta Holandiji, koja je francuskim poljoprivrednicima dala uvid u tehnologiju.

Kod skladištenja luka važni su svi koraci - od načina vađenja do sušenja

Simon Stefan, proizvođač krompira i luka u francuskoj regiji Bus, tražio je moderno rešenje za skladištenje koje zadržava kvalitet njegovog organskog povrća.

Sistem može da osuši u svakih 600 tona crnog luka 236 litara tečne materije za sat, ili više od 5.000 litara za 24 sata, što bi se tradicionalnim postupkom mnogo teže postiglo te bi zavisilo od vremenskih uslova, kapaciteta grejanja i velikoj potoršnji plina. Takođe, on ne samo da je vrlo skup i štetan za okolinu, već je i rizičan zbog visokih temperatura pri kojima se zadržavaju bakterije.

Idealan je u organskom uzgoju

"Ovaj sistem može da suši na niskim temperaturama tako da truli i bolesni plodovi ne mogu da zaraze zdrave. Plodovi se ne moraju tretirati hemijskim inhibitorima za sprečavanje klijanja, što je posebno važno kod organskog uzgoja", napominje vođa projekta. 

"Niske temperature i stabilni uslovi tokom ovog načina skladištenja onemogućuju klijanje", objašnjava Huijsmans.

Njime je oduševljena i zadruga "Ferme des Arches" sa 45 poljoprivrednika iz francuske regije Bus. U dva nova skladišta čuvaju 1.600 tona belog i crnog luka i vlašca.

Svakog sata sistem izvlači 450 litara vlage. On nam omogućava brže skladištenje, obradu i trgovanje“, dodaju iz ove zadruge. Naime, prirodni amonijak rashladnog sredstva u postrojenju pruža energetsku efikasnost.

Zbog promenljivih klimatskih uslova, uzgajivači zahtevaju kontrolu temperature i treba da proizvodnju učine održivom. Uz to, upotreba hemijskih inhibitora više nije prihvaćena u Evropi. Zato, ovakve inovacije postaju sve privlačnije i imaju dobar tržišni potencijal.

Kako izgleda sušenje luka u ovom sistemu, pogledajte u videu: 


Povezana biljna vrsta

Luk

Luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korenov sistem s vrlo malo korenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba. Lukovica... Više [+]

Tagovi

Luk Skladištenje Sušenje Čuvanje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.