Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virus
  • 06.02.2020. 18:00

Širi se virus koji preti biljkama paradajza i paprike

Virus smeđe naboranosti ploda paradajza može uništiti proizvodnju povrća, a često se javlja i na paprici. Deformiše plodove koji gube svoju tržišnu vrednost.

Foto: Depositphotos/Nikilev (ilustracija)
  • 499
  • 17
  • 0

Nakon što je pogodio šest zemalja u Evropi, ali i Tursku, SAD te Kinu, posebno razarajući virus preti biljkama paprike i paradajza u Francuskoj, saopštila je Agencija za bezbednost hrane te zemlje, Anses. 

Virus smeđe naboranosti ploda paradajza (ToBRFV) može uništiti čitava područja proizvodnje povrća, bilo u staklenicima, povrtnjacima ili na poljima, piše reuters. On se prenosi kontaktom (kontaminiranim alatima, rukama, odećom i direktnim kontaktom zaraženih i zdravih biljaka), ali i materijalom za razmnožavanje (reznicama). Sumnja se i na prenos virusa semenom pa treba obratiti pažnju prilikom kupovine semena i koristiti isključivo dezinfikovano seme.

Velik uticaj i na profesionalnu i porodičnu proizvodnju

Trenutno ne postoji lek ili sorta otporna na virus koji se pojavio na Bliskom Istoku 2014. godine, nakon čega se 2018. proširio na Evropu.

"Anses potvrđuje visok rizik od unošenja i širenja virusa u Francuskoj, što ima potencijalno značajan uticaj na useve, kako za profesionalni sektor, tako i za porodičnu proizvodnju", upozoravaju u saopštenju.

Kako piše eppo (Evropska i mediteranska organizacija zaštite bilja), izvor zaraze može biti seme, biljni ostaci te zaraženo zemljište. Virus se može naći u semenskom omotaču i endospermu, što bi moglo biti objašnjenje zašto konvencionalni postupci dezinfekcije semena nisu u potpunosti efikasni za njihovu kontrolu.

Simptomi zaraze i mere zaštite

Kod paradajza se simptomi na listovima izražavaju kao mozaik i mrlje, a ponegde i naborane listove. Nekrotična mesta se javljaju na stabljikama, peteljkama i cvetovima. Na plodovima se pojavljuju žute ili smeđe mrlje, nakon čega se oni deformišu i nepravilno sazrevaju te kao takvi gube tržišnu vrednost.

Na paprici se simptomi manifestuju kao žuti mozaik listova. Plodovi paprike su takođe deformisani sa žutim ili smeđim delovima, a na njima mogu nastati i zelene pruge. Paprika takođe nakon zaraze ovim virusom gubi tržišnu vrednost.

Kao i kod drugih virusa, preporuka je pridržavati se higijenskih mera, a zaražene biljke ukloniti iz zasada i spaliti. Prilikom kupovine semena treba uzimati samo sertifikovano seme i po mogućnosti izvan zemalja u kojima se pojavila kontaminacija ovim virusom.


Tagovi

Virus Virus paradajza Virus paprike ToBRFV Simptomi Mere zaštite


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D