Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Viviparija
  • 05.10.2022. 07:30

Seme proklijalo unutar paradajza - to je samo viviparija

Klijanje semena unutar ploda najčešće se susreće kod paradajza, paprike, jabuke, kruške, tikvice, dinje i citrusa.

Foto: YouTube/screenshot/All the fruit
  • 429
  • 51
  • 0

Pojava semenki koje su klijale dok su u plodu, često zbunjuje potrošače. Svake godine se vode diskusije o njihovoj mogućoj štetnosti. Da li su jestivi, otrovni ili čak GMO? 

Ova pojava je prirodna i označava se kao viviparija. Pojam potiče od latinskog jezika i u prevodu znači živo rođeni. Karakteristična je za pojedine sorte povrća i voća, ali i životinje. Najviše se susreće kod paradajza, paprike, jabuke, kruške, tikvice, dinje i citrusa. Potrošači je najčešće uoče u kupljenom paradajzu.

Sadržaj hormona koji kontroliše mirovanje semena se smanjuje, a unutrašnjost ploda je mračna i vlažna, idealna za klijanje. Kod njihovog dugog stajanja mogu se pojaviti mlade biljčice na površini ploda koji se raspada.

Nekoliko razloga klijanja

Postoji nekoliko razloga zbog kojih dolazi do ove pojave: sortna predodređenost, nepravilni uslovi skladištenja i greške u načinu uzgajanja.

Pojedine sorte su sklonije pojavi klijanja semenki dok su u plodu. Naročito je to izraženo kod paradajza u godinama kada je proces dozrevanja dugotrajan. Ovakvi plodovi sadrže manje kiselina i šećera koji zaustavljaju klijanje.

Zavisi i od sorte (Foto:  Depositphotos/dgdimension)

Sorte koje imaju dobar vek trajnja mogu pokazivati sklonost pojavi viviparije, kao i one čiji plodovi imaju dug period dozrevanja, odnosno kasne sorte čiji plodovi u skladištima mogu dočekati proleće.

Problematična može biti nagla promena temperature tokom skladištenja i čuvanja. Posle rashlađivanja u hladnjačama i frižiderima paradajz dospeva u tople prodavnice, a ubrzo u naše kuhinje. Seme u rashlađenom paradajzu prođe procese mirovanja i kada on dospe u toplu sredinu, seme beleži signal da je vreme za klijanje i nicanje.

Greške prilikom uzgajanja

Dešava se da proizvođači u nameri da povećaju prinose preteraju sa upotrebom azotnih đubriva i stimulatora rasta. U takvim uslovima formiraju se i dozrevaju plodovi koji postaju idealna sredina za klijanje semena.

Tu je opet najviše je ugrožen paradajz, posebno ako se dodatno naruši ravnoteža između snabdevenosti vodom i biljnim hranivima tokom uzgajanja.

Da ponovimo, ova je pojava prirodna, plodovi čije je seme proklijalo su jestivi. 


Tagovi

Viviparija Klica u paradajzu Proklijali paradajz Klijanje semena Proklijalo seme


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P