Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • paradajz
  • 20.07.2021. 17:00
  • Jablanički okrug, Svirce, Leskovac

Sadašnja cena paradajza 40 dinara, proizvođači očekuju i 60 din/kg

Nakon perioda od dve nedelje, napredak se vidi kroz postepeni rast cena, krenuo je izvoz pa je i berba pomenutog povrća u Svircu u punom jeku. 

Foto: Depositphotos/jramosmi@gmail.com
  • 300
  • 31
  • 0

Povrtari iz leskovačkog sela Svirac, koji su u toku proteklih desetak dana dva puta na ulici delili paradajz zbog niske otkupne cene, razgovarali su sa ministrom poljoprivrede, Branislavom Nedimovićem, koji im je rekao da će država podržati unapređenje proizvodnje, ali i njihovo prilagođavanje tržištu, pri tom će se takođe uložiti i u puteve kako bi transport proizvoda tekao lakše, navodi RTS.

Nakon perioda od dve nedelje, napredak se vidi kroz postepeni rast cena, krenuo je izvoz pa je i berba pomenutog povrća u ovom selu u punom jeku. 

Prema rečima nekih poljoprivrednika, sadašnja vrednost mu je 40 dinara, ubrane plodove spremaju za Grčku, ali se i nadaju boljoj ceni, od 50 do 60 dinara. 

"Ima dosta plastenika koji uopšte nisu obrani, ali videćemo šta će da se desi za nekoliko dana. Nemamo određen plan, ko naiđe njemu ćemo da damo", kaže Nebojša Trajković, povrtar iz Svirca.

Moramo se prilagoditi zahtevima tržišta

Poljoprivrednici ocenjuju da će sa većim izvozom situacija biti bolja, a pomoć države dolazi i kroz ulaganje u protivgradnu zaštitu i prerađivačke kapacitete, ali i kroz poštovanje CEFTA sporazuma. 

Prema rečima ministra poljoprivrede, u poslednje dve godine problem se javio usled klimatskih promena, kojim moramo da se prilagodimo ali i da odgovorimo zahtevima tržišta.

Naglasio je pre svega značaj razvoja putne infrastukture, kao i dolazak investitora koji će se baviti preradom neprodatog paradajza, pišu Južne vesti.

"Država će uložiti u puteve u Jablaničkom okrugu, kako bi se lakše prevozila roba. Prioritet će imati most ka selu Svircu, oštećen u januarskim poplavama", rekao je Nedimović.

Nema više organizovane podele

Proizvođači napominju da ovog četvrtka neće biti organizovanog skupa i podele paradajza jer su se, kako kažu, na podeli našli ljudi koji su taj isti paradajz posle na pijaci prodavali.

Smatraju da je to sramota i zato neće više da ga dele. "Ja ću lično nekoliko tona kamionom dostaviti u manastir Tumane pa neka oni dele kome je potrebno", dodao je jedan od povrtara.

Na održanom sastanku pričalo se i o kreditima kod banaka, a ministar Nedimović obećao je poljoprivrednicima da će država pokušati koliko je to moguće da olakša otplatu.

Za nisku otkupnu cenu paradajza Ministarstvo predlaže zajedničku strategiju?

Podsetimo, na početku meseca cenu navedene povrtarske vrste, pored visokih temperatura, preko noći je oborio uvoz 14 šlepera paradajza iz Holandije. Magacini su bili puni, a izvoza nema. Umesto da su ubrano bacili kao ranijih godina, delili su ga građanima sa molbom da se pomogne bolesnoj deci.

I dok proizvođači dobijaju najviše 15 dinara za kilogram, u marketima i na beogradskim pijacama - paradajz je 10 puta skuplji. "Kajmak" su ponovo pokupili nakupci.


Tagovi

Podela paradajza Otkupna cena Cena paradajza Branislav Nedimović Klimatske promene CEFTA sporazum


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]