Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presadnice
  • 19.04.2020. 18:00

Sačuvajte kvalitet rasada - zaštitite ga od lisnih vaši i tripsa

Obe vrste štetočina sisaju biljne sokove i tako narušavaju kvalitet biljaka iz rasada. Kasnije dovode do poteškoća u rastu i samim tim utiču na prinos.

Foto: Depositphotos/satyrenko
  • 598
  • 19
  • 0

S obzirom na to da je gajenje rasada povrća u toku, kako bismo sačuvali njihov kvalitet, trebalo bi paziti i pratiti mogućnost pojave lisnih vaši i tripsa. Ove štetočine se najčešće javljaju u rano proleće, ali i sve do kraja uzgoja pa bi ih trebalo suzbiti na vreme.

Obe vrste štetočina sisaju biljne sokove i tako narušavaju kvalitet biljaka iz rasada. Kasnije dovode do poteškoća u rastu i samim tim utiču na prinos.

Širi se virus koji preti biljkama paradajza i paprike

Važno je napomenuti da su oni pokazatelji raznih virusnih bolesti koje u poslednje vreme prave velike probleme u poljoprivredi.

Lisne vaši prisutne od početka do kraja vegetacije

Lisne vaši se javljaju vrlo rano, već od faze kotiledona. Napadaju gotovo sve vrste povrća, a često se javljaju na paradajzu i paprikama. Najčešće naseljavaju mlade listove, a kod visoke populacije rašire se po čitavoj biljci. Štete pričinjavaju sisanjem sokova čime direktno iscrpljuju biljke, koje reaguju kovrdžanjem listova.

Suzbijte lisne vaši prirodnim putem

Vaši izlučuju slatku i lepljivu tečnost, odnosno mednu rosu na koju se naseljavaju gljivice čađavice koje imaju negativan uticaj na fotosintezu i izgled plodova. Imaju veliki broj generacija i prisutne su od početka do kraja vegetacije.

Tripsi napadaju veliki broj biljnih vrsta

Kalifornijski trips (Frankliniella occidentalis) je izraziti polifag što znači da napada veliki broj biljnih vrsta. Prvo napada listove tako što ih ubode i sisa sokove iz njih zbog čega se oni ne razvijaju pravilno i postaju deformisani. 

Simptomi napada kod paprike najizraženiji su na listovima u fazi rasada. Pojavom prvih plodova trips započinje svoju intenzivnu ishranu, a najviše mu odgovaraju tek zametnuti plodovi. Tokom rasta postaju deformisani i izobličeni i zbog toga gube tržišnu vrednost.

Biološko suzbijanje tripsa na paprici u zaštićenom prostoru

Može se javiti i duvanov trips (Thrips tabaci) koji takođe sisa biljne sokove uz lisne žile. Na taj način nastaju brojne, sitne, beličaste tačkice koje se ubrzo međusobno spajaju, pa veći delovi lista pobele. Razvoju ovih štetočina naročito odgovaraju sunčani, topli i suvi dani.

Postavljanje lepljivih ploča i monitoring štetočina

Pojava štetočina se prati postavljanjem žutih ili plavih lepljivih ploča u zasad. Njihovo korišćenje u većem broju čak i smanjuje populaciju štetočina. Ploče se redovno pregledaju i uočavaju se vrste koje su se uhvatile, a po potrebi bi ih trebalo zameniti novim pločama.

Ukoliko pregledom bude ustanovljeno da u rasadu postoji kritičan broj štetočina, tada se zaštita sprovodi pomoću insekticida, a najbolji su sistemični. Oni na insekte deluju stomačno. Biljka upije insekticid koji rasporedi po svojim organima, a koji insekti tokom ishrane sisaju i na taj način uginu.

Koristite insekticide po preporuci stručnjaka za zaštitu bilja.


Tagovi

Lisne vaši Kalifornijski trips Duvanov trips Uzgoj rasada Zaštita rasada


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!