Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krompira
  • 28.10.2022. 18:00

Ruski naučnici razvili neotrovno sredstvo za zaštitu krompira?

Netoksično sredstvo se dodaje prilikom sadnje, a kontinuirano ispušta aktivnu materiju. Može da poveća prinos i do 70 odsto.

Foto: Depositphotos/MVolodymyr
  • 280
  • 70
  • 0

Bolesti su veliki problem u usevu krompira, a najčešće se za zaštitu koriste hemisjka sredstva. Ruski naučnici su razvili netoksični fungicid koji pomaže u efikasnoj zaštiti tog popularnog povrća od bolesti i povećava njihov prinos, piše RIA.

Efikasnija zaštita useva

Fungicidna sredstva koja koristimo su veoma često toksična za životinje i ljude, odnosno celu životnu sredinu i biološku raznovrsnost. Dodatni problem je što se prouzrokovači oboljenja prilagođavaju i postaju otporni na njihovo dejstvo.

Fungicidna sredstava su često štetna za sve (Foto: Depositphoto/Katerina3)

Rusko Ministarstvo nauke i visokog obrazovanja je objavilo da su zaposleni u Krasnojarskom naučnom centru Sibirskog ogranka Ruske akademije nauka i Sibirskog federalnog univerziteta razvili novi fungicid koji je smešten u biorazgradivu matricu.

Povećava prinos i smanjuje sadržaj nitrata

Prednost ovog sredstva je što ispušta aktivnu materiju u zemljište na kontrolisan način i dozira ga u kontinuitetu. To omogućava izbegavanje višestrukih tretmana biljaka tokom vegetacije. Dodatno dejstvo je što povećava prinos za više od 70 odsto, a smanjuje sadržaj nitrata u krtolama za 12 odsto.

Proučavanje novog fungicida je obavljeno u laboratoriju i na usevu u polju kada je primenjen tokom sadnje. Pokazao se kao efikasan, jer je sprečio razvoj najštetnijih bolesti. Uočeno je da je ranije došlo do klijanja i biljke su imale intenzivniji rast.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Zaštita krompira Fungicid Bolesti krompira Netoksični fungicid


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.