Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Raštika
  • 07.01.2019. 15:00

Raštan - idealna namirnica za detoks nakon praznika

Raštan je dobio oznaku superhrane, nakon što su izašli rezultati sa njegovim nutritivnim vrednostima, koji su pokazali da je izrazito hranjiva kupusnjača.

Foto: Adriana Rajič
  • 1.161
  • 19
  • 0

Za vreme praznika trudimo se da imamo što bogatiju trpezu i na njoj preovladavaju meze, pečeno meso i kolači. Povrće konzumiramo u ruskoj ili francuskoj salati ili eventualno ukiseljeno. I naravno u svemu preterujemo. Bude to šok za naš organizam i za nas same, ako smo dovoljno hrabri da stanemo na vagu.

Koliko god bili gurmani i uživali u ovim delikatesima, brzo ih se zasitimo, jer se prave u većim količinama za nekoliko dana, a jelovnik je i kod onih kod kojih idemo u goste skoro isti. Počasno mesto na prazničnom jelovniku zauzima sarma. A kad se napokon pojedu svi kolači, svo meso i sarma, onda svi zapomažemo i tražimo neko varivo.

Kad preteramo sa teškom hranom, raštan stupa na scenu

Tad na scenu stupa raštan ili raštika - kraljica kupusa. Na radost većine odraslih, a na žalost mlađe populacije, kojima nikad nije dosta brze i suve hrane.

Raštika je najstarija kupusnjača, koju su uzgajali još u doba faraona u Egiptu, a jeli su je i stari Grci i Rimljani. Oni koji redovno prate sve vrste medija, mogli su videti kako su u Sjedinjenim Američkim Državama svi poludeli za raštikom, jer su naučna istraživanja potvrdila, ono što naši stari znaju, a to je da je  aštika jako zdrava i idealna za konzumaciju u ovo vreme.

Raštan je superhrana

Raštan je dobio oznaku superhrane, nakon što su izašli rezultati sa njegovim nutritivnim vrednostima, koji su pokazali da je izrazito hranjiva kupusnjača. Bogat je sumpornim materijama, koje štite od raka, a izvanredan je i izvor kalcijuma, koji je važan za čvrstoću kostiju. Takođe je bogat kalijumom, cinkom, manganom, magnezijumom, fosforom i gvožđem. Sadrži velike količine beta-karotena (vitamina A), luteina i zeaksantina, važnih za dobar vid. Obiluje i vitaminima B, C, E i K, kao i omega-3 masnim kiselinama i triptofanom koji reguliše san.

vd
Raštan je dobio oznaku superhrane

Raštan je idealna namirnica za detoksikaciju nakon praznika, jer je bogata hranjivim materijama, a niskokalorična je (100 grama sadrži samo 30 kalorija) i bogata vlaknima. Zato se preporučuje za dijetalnu ishranu, a dostupna je cele godine. Ipak, za konzumaciju je najbolja u vreme hladnijih meseci, kad joj je i vrhunac sezone, jer tad mraz utiče na slatkast ukus.


Povezana biljna vrsta

Raštan

Raštan

Engleski naziv: collard, kale | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. palmifolia DC.

Raštan dobro podnosi sušu i u tom periodu zaustavlja rast, a listovi mu postaju tvrdi i kožasti, ali nakon kiše razvije novo, kalitetno lišće. Za vegetativni rast optimalne su... Više [+]

Raštan

Raštan

Engleski naziv: collard, kale | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. palmifolia DC.

Raštan dobro podnosi sušu i u tom periodu zaustavlja rast, a listovi mu postaju tvrdi i kožasti, ali nakon kiše razvije novo, kalitetno lišće. Za vegetativni rast optimalne su... Više [+]

Tagovi

Raštika Raštan Superhrana Detoksikacija Kupusnjača Dijeta


Autorka

Adriana Rajič

Više [+]

Adriana je profesorica u srednjoj školi. Iako je odrasla i živi u gradu, u duši je dete sa sela.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.