Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paprika
  • 24.04.2021. 18:00

Rasađivanje paprike kad je temperatura zemljišta oko 23 stepena

Paprika dospeva za rasađivanje kada ima osam do 10 obrazovanih listova, sa debelim elastičnim stablom visine 15-25 cm, formiranim cvetnim pupoljcima.

Foto: Bigstock/NataliaL
  • 602
  • 41
  • 0

Paprika zahteva plodno i idealno pripremljeno zemljište. Pogoduje joj ono neutalne ili slabo kisele reakcije. Đubrenje paprike obavlja se organskim i mineralnim đubrivima. Mineralno treba uneti pre osnovne obrade na osnovu rezultata agrohemijske analize zemljišta i u vidu prihrane različitim vodotopivim đubrivima po različitim fazama razvoja, podseća stručnjak za povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Šabac Darko Simić.

Za rasađivanje spremna sa osam do 10 listova

Zavisno od zahteva tržišta i i zagrevanja zaštićenog prostora moguće je organizovati proizvodnju tokom cele godine. Ukoliko se paprika proizvodi u zaštićenom prostoru, gde postoje uslovi dopunskog zagrevanja, što je sve češći slučaj, rokovi setve se mogu tačno planirati u odnosu na zahteve tržišta i u zavisnosti od biologije biljke.

U zaštićenom prostoru paprika se uglavnom proizvodi iz pikiranog rasada. Dospeva za rasađivanje kada ima osam do 10 obrazovanih listova, sa debelim elastičnim stablom visine 15-25 cm, formiranim cvetnim pupoljcima. Rasađuje se kada je temperatura zemljišta 22 do 23 stepana. U hladnom zemljištu biljka zaostaje u porastu, navodi Simić.

Krupnoplodne sorte paprike sade se na 80 cm razmaka između redova, a 40 cm u redu. Kod sitnoplodnih sorti primenjuje se rastojanje 80 cm između redova, a 25-30 cm među biljakama. Nakon sadnje sledeća mera je zalivanje biljaka, a šest do sedam dana po rasađivanju treba obaviti prihranjivanje useva.

Uzgoj paprike na otvorenom: Na šta posebno treba paziti?

Kako smo ranije pisali, osim toplote, velike zahteve ima i prema vodi, a što se obezbeđuje navodnjavanjem. Za neke bi sorte optimalna vlaga zemlje trebalo da bude 60 odsto poljskog vodnog kapaciteta, a zbog slabe usisne moći korena, traži češće navodnjavanje. Za spoljnu proizvodnju smatra se da je za osam dana tokom vegetacije za dobru snabdevenost zemljišta vodom potrebno 25-28 l/m2.

Malč folijom izostaje okopavanje 

Malčovanje paprike daje izuzetno dobre rezultate, a najčešće se za ovu svrhu koristi razne vrste malč folija. Ovom merom izostaje okopavanje, sprečava se porast korova i smanjuje broj zalivanja.

Najznačajnija mera za regulisanje bujnosti paprike je orezivanje stabla. Radi održavanja stabla paprike u uspravnom položaju postavljaju se potpore. Potpore mogu biti u obliku špalira od manile ili da se vodeće grane vezuju za stalnu ili povremenu noseću konstrukciju. Postoji mnogo načina orezivanja stabla, oni svi zavise od vremena proizvodnje i namene ploda.

S obzirom na dužinu vegetacije paprika je izložena napadu štetočina i bolesti. Zaštititu paprike treba obavljati redovno i kvalitetno, naglašava šabački stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Rasađivanje paprike Darko Simić Malčiranje Zalivanje paprike


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...