Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šargarepa
  • 09.05.2021. 12:00

Proređivanje šargarepe obavezno kod proizvodnje u gustom sklopu

Proređivanje doprinosi normalnom razvoju šargarepe, stvara odgovarajući vegetativni prostor, te one biljke koje ostaju u zemljištu imaju dovoljno mesta za dalji napredak, sazrevanje i rast.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 300
  • 19
  • 0

Proređivanje šargarepe jedna je od neophodnih mera nege kako bi se mogao stvoriti prostor za razvoj i rast biljaka koje se ostavljaju za finalnu proizvodnju, a tu radnju treba obaviti kada biljka dobije dva stalna lista.

"Tada se biljke, koje su u lošem stanju, vade, a ostavljaju se one koje su dominantnije, koje imaju bolju energiju klijanja i nicanje, rast. Posebno se mora paziti da se ostale biljke ne oštete, te je najbolje raditi ručno i na taj način izvaditi one sitnije", objašnjava stručnjak za ratarstvo u PSSS Negotin Vladica Stefanović.

Razlike između baštenske i industrijske proizvodnje

Proređivanje je izuzetno važno ako je u pitanju setva u gustom sklopu, napominje profesorka iz Poljoprivredne škole u Futogu Stanka Prodanović ističući da postoji razlika kod industrijske i baštenske proizvodnje.

"Kod guste industrijske setve, proređivanje se sprovodi u tehnološkoj zrelosti, kada je šargarepa prečnika jedan do dva centimetra. Takva biljka koristi se, recimo, za prodaju na pijaci, u vezama, ona ima već formiran koren", navodi Prodanović.

Kada je u pitanju baštenska proizvodnja, naša sagovornica savetuje da se uklanjanje sitnih plodova radi u večernjim satima jer je tada vlažnost zemljišta veća, te je ovaj proces u tim uslovima i jednostavniji.

Proređivanje radite u večernjim satima

"Može se raditi u jednom ili dva navrata, recimo kada je mrkva u fazi četiri do šest listova. Time se pravi veći vegetativni prostor za razvoj ostalih biljaka. Posebno je dobro to raditi nakon navodnjavanja zbog vlažnosti, a treba voditi računa i da se ne povredi mladi ponik, ono što ostaje u zemlji."

Ova mera doprinosi normalnom razvoju šargarepe, stvara odgovarajući vegetativni prostor, te one biljke koje ostaju u zemljištu imaju dovoljno mesta za dalji napredak, sazrevanje i rast. Proređivanje bi obavezno trebalo da sprovode manji povrtari koji proizvodnju zasnivaju na gustom sklopu.

Očistite zemlju od korova

Pored ovoga, vrlo je važno da zemljište bude očišćeno od korova kako bi se biljke mogle pravilno razvijati. Savet naše sagovornice je tretirati i pre same setve herbcidima i insekticidima, te na taj način eliminisati zemljišne štetočine.

"Korove je bitno odstraniti međurednom obradom, rastresti površinski sloj kako bi se dozvolio pristup vazduhu. Tu obradu je moguće raditi sve dok se ne sklope redovi", ukazuje Prodanović.

Kako na prirodan način gajiti šargarepu?

Kao posebnu meru napominje i navodnjavanje jer zemljište mora stalno biti vlažno.

"Navodnjava se 20-25 dana pred berbu i vađenje. Norma je oko 30 mm vode, a navodnjavanje je na bazi praćenja vlažnosti zemljišta, pa se momenat zalivanja na taj način i određuje."

A proizvođači bi trebalo da pažnju obrate i na prihranjivanje biljaka. S obzirom na to da šargarepa u sebi sadrži dosta ugljenih hidrata, pripada grupi kaliofilnih biljaka.

"To znači da ima povećane potrebe za kalijumom. Azot nije preporučljiv u velikim količinama zato što je šargarepa sklona nakupljanju nitrata u svom korenu. Mora se voditi računa da se izbalansira sadržaj hraniva u đubrivima, te koristiti više kalijuma u odnosu azot - fosfor - kalijum", napominje naša sagovornica.


Tagovi

Uzgoj šargarepe Proređivanje šargarepe Vladica Stefanović Uzgoj u gustom sklopu Stanka Prodanović Navodnjavanje šargarepe


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.