Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine krompira
  • 07.07.2021. 14:00

Propadanje cime: Krompirov moljac napada - sprovedite mere kontrole

Trenutno se nalazimo na maksimumu leta leptira druge generacije krompirovog moljca, a imajući u vidu najavu izrazito visokih temperatura, već tokom sledeće nedelje se očekuje povećanje brojnosti.

Foto: PIS Srbija
  • 175
  • 20
  • 0

Na području Srbije usevi krompira se u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta, vremena sadnje i uslova koji su do sada vladali u proizvodnji, nalaze u različitim fazama razvoja: od punog cvetanja do početka žućenja cime, prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

U protekle tri nedelje na automatskim meteorološkim stanicama postavljenim u useve zabeležen je veliki broj tropskih dana (u pojedinim regionima zabeleženo je i do 19 dana sa maksimalnom temperaturom preko 30°C), što je uz deficit padavina izuzetno pogodovalo razvoju krompirovog moljca (Phthorimaea operculella).

Uočen krompirov moljac: Vadite krtole čim dođe do propadanja cime

Kako smo ranije pisali, poljoprivrednicima se savetuje da održavaju kompaktnost zemljišta adekvatnim navodnjavanjem, da bi se sprečilo njegovo pucanje i prodor ženki moljca do krtola. 

Povećanje brojnosti odraslih jedinki

Na feromonskim klopkama se registruju povećani ulovi odraslih jedinki ove štetočine, naročito u regionima Leskovca, Čačka, Vranja, Niša, Prokuplja, Jagodine, Šapca, Kraljeva, Kruševca, Novog Pazara, Zaječara, Užica, Požarevca i Novog Sada. U ostalim regionima očekuje se podizanje populacije ove štetočine u narednom periodu.  

Trenutno se nalazimo na maksimumu leta leptira druge generacije krompirovog moljca, a imajući u vidu najavu izrazito visokih temperatura, već tokom sledeće nedelje se očekuje povećanje brojnosti odraslih jedinki na feromonskim klopkama, usled preklapanja leta leptira druge i treće generacije.

Kako se i za naredni period prognozira izuzetno suvo i toplo vreme koje će pogodovati kako daljem razvoju moljca tako i brzom propadanju cime, ulazimo u rizičan period za zaštitu krompira od ove štetočine.

Koje su mere kontrole?

Mere kontrole krompirovog moljca treba prilagoditi stanju useva na parceli i vremenu vađenja krompira, te se predlaže obavezan obilazak useva i utvđivanje stanja biljaka na parceli. Kod ranog sortimenta gde je vađenje u toku ili se uskoro očekuje i gde je propala cima, preporučuju se sledeće mere:

  • krompir treba vaditi u što kraćem roku. Nikako ne treba ostavljati krompir na parceli izložen napadu moljca;
  • nakon vađenja, krompir treba čuvati u skladištima u kojima je kontrolisana temperatura (ispod 10°C);
  • skladišta krompira treba na svim otvorima da budu obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca.

Kod kasnog sortimenta i kod useva koji se neće vaditi u skorije vreme, preporučuju se sledeće mere:

  • održavanje kompaktnosti zemljišta navodnjavanjem kako bi se sprečilo stvaranje pukotina i prodor ženki moljca do krtola;
  • sprovođenje hemijskih mera zaštite, primenom insekticida na bazi cipermetrina u količini 0,3 l/ha (karenca 14 dana).

Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Krompirov moljac Usev Propadanje cime Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!